17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Migranţi: Ungaria va dubla numărul de militari la frontiera sudică
Migranţi: Ungaria va dubla numărul de militari la frontiera sudică

Guvernul ungar a decis să dubleze numărul militarilor care protejează frontiera sudică a ţării, a declarat recent şeful cancelariei premierului Viktor Orban, citat de MTI, informează Agerpres.
Gergely Gulyas a afirmat că presiunea migratorie a crescut în zona respectivă, unde 80 de migranţi au încercat zilele trecute să intre ilegal pe teritoriul Ungariei.
Cinci dinte ei au reuşit să treacă frontiera, dar au fost arestaţi şi împotriva lor a fost declanşată o procedură penală, a mai spus Gulyas.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, migranţii pot fi expulzaţi din ţară, a precizat responsabilul ungar.
Acesta a mai afirmat că, după doi ani de "condiţii relativ calme", situaţia s-a deteriorat la frontiera de sud şi că se aşteaptă ca presiunea să rămână semnificativă în perioada următoare.
În prezent, există peste 100.000 de migranţi pe ruta balcanică de tranzit, a mai afirmat Gergely Gulyas.

SUA au expulzat peste 62.000 de migranţi înapoi în Mexic într-un an

Statele Unite au expulzat peste 62.000 de migranţi în Mexic în ultimul an, ca parte a unor politici mai dure privind migraţia, au anunţat recent autorităţile mexicane şi americane, relatează DPA, citat de Agerpres.
Noua strategie, denumită "Rămâi în Mexic", a intrat în vigoare la 29 ianuarie 2019.
Ea prevede ca migranţii, chiar dacă nu sunt mexicani, să fie trimişi înapoi peste graniţă pentru a aştepta procesarea de către SUA a solicitărilor de azil.
Majoritatea migranţilor sunt din America Centrală, inclusiv din Honduras şi Guatemala, care ajung în SUA prin Mexic.
Procesarea unei cereri poate dura câteva luni. Migranţii care aşteaptă un răspuns trăiesc deseori în condiţii precare în zone periculoase, unde pot fi răpiţi pentru obţinerea de recompense, a precizat organizaţia caritabilă Medici fără Frontiere (MSF).
Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, 497 de migranţi au murit anul trecut la graniţa dintre Mexic şi SUA.
Administraţia preşedintelui american Donald Trump încearcă să oprească migraţia spre SUA. În acest sens, SUA au semnat acorduri cu Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras.
Mexicul a desfăşurat mii de soldaţi în zonele de graniţă şi de-a lungul rutelor de migraţie.
În mai anul trecut, peste 144.000 de migranţi au fost reţinuţi la frontieră, iar în decembrie numărul a scăzut la 40.620 de persoane.
În acelaşi timp, Autoritatea vamală şi de protecţie a graniţelor din SUA a anunţat miercuri că autorităţile americane au descoperit cel mai lung tunel pentru diferite tipuri de trafic la frontiera dintre Mexic şi SUA.
Tunelul, care se întinde pe o lungime de 1,3 kilometri, porneşte dintr-o zonă industrială a oraşului mexican Tijuana şi se oprea în oraşul american San Diego.
Tunelul are o înălţime de 1,7 metri, o lăţime de 60 de centimetri şi a fost săpat la o adâncime de 21 de metri.
Este dotat cu un lift, cu un sistem de transport cu vagonul pe şine, cu ventilaţie şi cu un sistem de drenaj.
Tunelul a fost descoperit în luna august a anului trecut, conform Autorităţii vamale şi de protecţie a graniţelor, dar informaţia a fost făcută publică abia acum.
Potrivit agentului special însărcinat cu Agenţia americană de luptă împotriva drogurilor, John Callery, cartelurile mexicane ale drogurilor sunt forţate să folosească astfel de tuneluri subterane pentru a transporta ilegal stupefiante mortale în SUA.
"Complexitatea acestui tunel demonstrează hotărârea şi resursele monetare ale cartelurilor", a spus el.
Descoperirea nu a dus la arestări sau la confiscări.
Tunelurile sunt doar o metodă de a transporta ilegal droguri sau persoane în SUA.


Articole înrudite