28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Statele din Balcanii de Vest trebuie să-şi reducă deficitul şi datoria pentru a restabili creşterea
Statele din Balcanii de Vest trebuie să-şi reducă deficitul şi datoria pentru a restabili creşterea

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut statelor din Balcanii de Vest să-şi reducă deficitele şi povara datoriei publice şi să rezolve problema creditelor neperformante pentru a restabili creşterea, transmite Bloomberg.
Albania, Serbia, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Muntenegru şi Kosovo trebuie „să finalizeze reformele structurale începute în urmă cu două decenii” şi să atragă finanţare externă pentru a stimula creşterea, se arată în raportul FMI.
„Fără reforme suplimentare, creşterea lentă din ultimii ani va continua, afectând standardul de viaţă şi reducând oportunităţile de angajare în regiune”, a apreciat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton.
Creşterea medie în regiune este estimată la 1,3% în 2015, conform estimărilor publicate în ianuarie de Banca Mondială, mult sub avansul de 2,9% prognozat de FMI pentru Europa emergentă şi în curs de dezvoltare. Statele din Balcanii de Vest vor trebui să depună eforturi până în 2030 pentru a se apropia de nivelul veniturilor pe cap de locuitor din statele avansate din UE, se arată în raport.
Regiunea trebuie să ia măsuri pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice, reducerea deficitului fiscal şi a datoriei publice, majorarea exporturilor, vânzarea companiilor de stat care consumă resurse bugetare, stimularea pieţei muncii şi rezolvarea problemei creditelor neperformante, astfel încât băncile să poată majora creditarea acordată sectorului privat, apreciază FMI.
Într-un raport publicat recent de „Iniţiativa de la Viena” se arată că băncile occidentale şi-au redus finanţarea către ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est într-un ritm mai rapid în trimestrul al treilea al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce creditarea a crescut în Turcia, Rusia şi Polonia.


Articole înrudite