27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spionajul american va continua să „invadeze” viaţa privată
Spionajul american va continua să „invadeze” viaţa privată

Organizaţia neguvernamentală Human Right Watch (HRW) s-a arătat dezamăgită de reforma serviciilor secrete americane anunţată recent de preşedintele Barack Obama, considerând că, în ciuda acesteia, „invadarea sferei private” într-o formă semnificativă va continua şi nu vor fi implicate doar respectivele servicii, ci şi companiile de telefonie şi internet, consemnează agenţia EFE.
„În tot discursul lui Obama nu a existat niciun cuvânt despre recunoaşterea drepturilor din sfera privată”, a afirmat directorul HRW, Kenneth Roth, în timpul prezentării raportului anual al organizaţiei. El a făcut referire la declaraţia preşedintelui american legată de reforma Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, pe care liderul de la Casa Albă a fost nevoit să o dispună în urma dezvăluirilor fostului consultant CIA Edward Snowden despre operaţiunile de spionaj electronic desfăşurate de serviciile secrete americane.
În practică, metodele folosite de NSA echivalează cu „plasarea unei camere video în dormitorul fiecăruia dintre noi”, consideră Roth. Mesajul preşedintelui american este: „vom continua să o facem”, astfel traduce el declaraţia lui Obama. Argumentul directorului HRW este că informaţiile obţinute în urma culegerii masive de date şi a monitorizării comunicaţiilor populaţiei pot fi utile în unele situaţii la combaterea ameninţărilor teroriste. Însă o astfel de supraveghere „masivă” în faţa unui pericol „ambiguu” implică „renunţarea la drepturile individuale”, mai ales că este vorba şi despre datele culese de companiile de telefonie şi internet, dar şi de pe reţelele de socializare, explică Roth.
Acesta din urmă a ales să-şi susţină conferinţa de prezentare a raportului anual al HRW la Berlin pentru că guvernul de aici s-a văzut în mod particular implicat în scandalul de spionaj, după ce Snowden a dezvăluit că serviciile americane au interceptat şi telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel.
Obama a promis că, atât timp cât va fi preşedinte, spionajul american nu va mai asculta telefonul Angelei Merkel, dar executivul german a primit cu scepticism această declaraţie, surse guvernamentale de la Berlin insistând că problema nu este doar telefonul cancelarului, ci respectarea dreptului cetăţeanului obişnuit la viaţă privată.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi