28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sea Breeze 2015
Sea Breeze 2015

Alianţa Nord-Atlantică a început noi exerciţii în Marea Neagră, la scurt timp după încheierea celor mai importante manevre de paraşutişti NATO în România, la care vor participa militari americani, italieni şi spanioli, relatează Sputniknews. Astfel, distrugătorul USS Donald Cook şi un avion de tipul Lockheed P-3C Orion, capabile să transporte arme nucleare, vor participa la exerciţiile NATO — Sea Breeze 2015 - care au început luni în Marea Neagră.

USS Donald Cook este dotat cu rachete Aegis, capabile să intercepteze orice tip de rachetă balistică, precum şi rachete Tomahawk, care sunt uneori echipate cu focoase nucleare. Avioanele de patrulare maritimă Lockheed P-3C Orion sunt destinate pentru activităţi de recunoaştere şi pot transporta, de asemenea, bombe nucleare.

Exerciţiile Sea Breeze 2015 sunt prevăzute să dureze până în data de 12 septembrie, într-o zonă de 400 de kilometri lungime, în largul Ucrainei.

Aproximativ 2.500 de militari au fost mobilizaţi pentru aceste exerciţii — 1.000 americani, 500 de soldaţi din alte ţări ale Alianţei şi ale partenerilor săi (Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, România, Republica Moldova, Marea Britanie, Suedia, Turcia) plus 1.000 de militari ucraineni.

În total, peste 150 de echipamente vor fi angrenate în aceste aplicaţii — nave, submarine, elicoptere, avioane şi vehicule.

Manevrele vor fi dedicate misiunilor de interceptare, luptei împotriva submarinelor şi a vaselor mici, precum şi operaţiunilor de căutare şi de salvare pe mare.

Comandantul Flotei a 6-a a SUA, viceamiralul James Foggo, a declarat că „acest exerciţiu reprezintă o oportunitate importantă de a lucra cu partenerii noştri şi de a desfăşura pregătiri semnificative în domeniile terestru, aerian, maritim etc.”.

„Sunt încrezător că acest exerciţiu va duce, de asemenea, la schimburi personale valoroase între marinarii noştri, soldaţi, aviatori şi puşcaţi marini, ceea ce va duce la legături mai puternice şi la unitate în această regiune”, a declarat el pentru publicaţia Naval-technology.com. 


Articole înrudite