Investitorii din întreaga lume se văd nevoţi să renunţe la o strategie care a fost profitabilă pe parcursul ultimilor patru ani – pariurile pe aprecierea yuanului. Moneda chineză a început să se deprecieze brusc şi neaşteptat acum câteva săptămâni, generând un val de îngrijorare în pieţe.
În sesiunea de tranzacţionare de miercuri, cursul dolarului a crescut faţă de yuan cu 0,17% până la un nivel de 6,13 yuani pentru un dolar. Miercuri a fost cea de-a şaptea şedinţă consecutivă de tranzacţionare în care dolarul s-a apreciat în raport cu moneda chineză. Numai în ultimele şapte zile, dolarul a avut o apreciere cumulată de 1,15%, ajungând la cel mai înalt nivel de la începutul lunii august 2013 încoace, scrie publicaţie economică rusă Vedomosti. Mai mult decât atât, este cea mai mare depreciere a yuanului de la liberalizarea cursului de schimb, în anul 2005.
În aceste condiţii, Banca Naţională a Chinei a făcut un apel către investitori, solicitându-le să nu intre în panică. Deprecierea cursului yuanului reflectă mişcările pieţelor şi nu trebuie căutate cauze ascunse, se arată într-un comunicat dat, ieri, publicităţii de instituţia responsabilă cu administrarea rezerverlor valutare, din subordinea Băncii Centrale a Chinei. Este prima reacţie oficială de la începutul trendului de depreciere a monedei chineze.
„Amplitudinea variaţiei cursului valutar este normală atât după standardele pieţelor dezvoltate, cât şi ale celor emergente”, iar evoluţia cursului din ultima perioadă este condiţionată de „acţiunile jucătorilor din piaţă, care îşi corectează strategiile de vânzare pe termen scurt”, mai spun oficialii de la Beijing. După publicarea acestei declaraţii, cursul yuanului a ajuns la nivelul din ziua anterioară, de 6,12 yuani pentru un dolar.
Trendul de depreciere a monedei chineze a început la mijlocul lunii ianuarie, când yuanul atinsese un nivel record faţă de dolarul SUA. Banca Naţională a Chinei stabileşte în fiecare zi un nivel orientativ al yuanului, permiţându-i o variaţie de plus/minus 1%. Din anul 2005 încoace, Banca Chinei a permis yuanului să se aprecieze cu 33%.
Astfel, investitorii nu pot spune cu certitudine în ce măsură deprecierea a fost determinată de cauze economice şi în ce măsură este controlată de guvernul chinez. Cert este că ultimele date macroeconomice indică o încetinire a creşterii în China: PIB-ul a crescut cu 7,7%, în trimestul al patrulea din 2013, faţă de 7,8%, în trimestrul anterior.
Analiştii economici, citaţi de Wall Street Journal, sunt de părere că inversarea trendului evoluţiei valutei chineze reprezintă un semnal pentru investitori că trebuie să se fie pregătiţi pentru o volatilitate a yuanului, în condiţiile în care China devine tot mai deschisă către pieţele financiare internaţionale. Economiştii de la Royal Bank of Scotland menţionează chiar posibilitatea ca era aprecierii certe a yuanului să se apropie de sfârşit.
Jucătorii din piaţă sunt de părere că Banca Centrală a Chinei a lăsat intenţionat yuanul să se deprecieze. Cauzele ar fi multiple, iar printre ele enumerăm îngrijorarea autorităţilor de reglementare chineze legată de afluxul prea mare de capital investiţional şi comercial în ţară de la începutul anului, dorinţa de a stimula exporturile sau lărgirea coridorului de fluctuaţie a yuanului şi pedepsirea speculatorilor, arătându-le că dinamica cursului valutar poate avea şi efecte negative.