25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Într-una dintre cantinele Fortului Benning din Georgia (sud), tinerii recruţi defilează în ordine în faţa bufetului în care li se expun felurile de mâncare pentru un mic dejun echilibrat. Ca să le fie mai uşor să-şi calculeze caloriile, la fiecare fel au fost aplicate etichete verzi, galbene sau roşii care indică valoarea nutriţională a alimentelor. Strugurii, merele şi pepenele feliat au eticheta verde. Ouăle jumări au etichetă galbenă, la fel ca şi costiţa, dar produsele de patiserie au dispărut, iar puţinele etichete roşii sunt puse doar la sortimentele de brânză. Soldaţii se pare că au început să înveţe lecţia şi mănâncă şi cereale, iaurturi şi fructe. Înainte de a se înrola, aceşti soldaţi mergeau de la trei la şapte ori pe săptămână la fast-food, potrivit generalului Mark Hertling, responsabil al acestui program de alimentaţie.
Armata terestră a iniţiat acest program după ce s-a constatat că starea fizică a recruţilor lăsa mult de dorit, rata obezităţii la americanii cu vârsta cuprinsă între 17 şi 24 de ani crescând de la 14 la 23% în ultimii zece ani.
„La mijlocul anilor 1990, majoritatea şcolilor primare şi secundare din Statele Unite au renunţat la orele obligatorii de educaţie fizică. În aceeaşi perioadă, tinerii au preferat să joace jocuri video decât să iasă afară şi să facă mişcare”, explică generalul Hertling. În prezent, „trei sferturi din tinerii care au vârsta potrivită recrutării în armată nu pot să facă acest lucru din cauza lipsei de instrucţie, a faptului că au cazier sau se confruntă cu probleme mintale, iar un sfert dintre ei nu au pregătirea fizică necesară”, adaugă acesta.
După ce s-a înrolat, un recrut din cinci trebuie să mai slăbească, precizează sergentul-major Robert Boudnik, şeful cantinei. Noul regim alimentar pare eficient. „Unii au dat jos chiar 35 de kilograme”, spune acesta. La masa de prânz şi de seară nu se mai servesc cartofi prăjiţi, pizza şi hot dog şi nici băuturi carbogazoase, dar acest lucru nu-i împiedică pe soldaţi să consume din abundenţă băuturi energizante.
Armata nu vrea să controleze modul de viaţă al soldaţilor, ea încearcă doar să-l influenţeze, afirmă generalul Hertling.

Articole înrudite