16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Revenirea crizei în zona euro reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa economiei globale
Revenirea crizei în zona euro reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa economiei globale

Revenirea crizei în zona euro reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa economiei globale, se arată într-un raport publicat luni de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite MarketWatch.

Într-un sondaj de opinie realizat de Fitch, 41% dintre cei intervievaţi în Hong Kong şi 45% în Singapore au declarat că revenirea instabilităţii în zona euro este cel mai probabil eveniment care ar putea afecta redresarea economiei mondiale.

Rezultatele studiului din 2014 arătau că cele mai mari temeri la adresa economiei globale erau cauzate de prima majorare a dobânzii de bază din ultimul deceniu de către Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de vulnerabilităţile pieţelor emergente.

Cu toate acestea, preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat recent asigurări că redresarea zonei euro prinde avânt datorită măsurilor de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană.

Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii preţului la ţiţei şi al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.

În 2014, PIB-ul UE a crescut cu 1,4%, iar al zonei euro cu 0,9%, conform datelor preliminare publicate luna trecută de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Germania conduce redresarea regiunii, iar decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă a îmbunătăţit încrederea companiilor. Analiştii se aşteaptă la un avans al economiei zonei euro de 0,4% în primul trimestru din 2015.

Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an. 


Articole înrudite