18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Repatrierea romilor este o problemă cu miză pentru ambiţiile politice de la Paris
Repatrierea romilor este o problemă cu miză pentru ambiţiile politice de la Paris
Romii din România şi Bulgaria, expulzaţi în aceste zile din Franţa, sunt de fapt victime colaterale în războiul politic intern din Hexagon. Numeroşi jurnalişti sunt convinşi că programul de repatriere are, de fapt, o miză legată de coridoarele puterii de la Paris, şi nu de ameninţarea pe care romii nomazi ar reprezenta-o pentru siguranţa publică din Franţa.
În replică la acuzaţiile aduse de Le Monde, Martine Aubry s-a apărat neconvingător, afirmând că e vorba de evacuarea romilor de pe un teren privat şi nu de expulzare, termenul folosit de presa internaţională pentru repatriere.
De altfel, problematica repatrierii romilor români şi bulgari continuă să stârnească vii polemici în presa internaţională. Publicaţia americană Time acreditează, într-o analiză, ideea că preşedintele Sarkozy şi miniştrii care gestionează repatrierile sfidează tot mai acut criticile aduse de comunitatea internaţională.
Iar The Independent din Marea Britanie estimează că repatrierea romilor, o măsură cu care Sarkozy a încercat să seducă electoratul francez de dreapta pentru un nou mandat, are toate şansele să dinamiteze din interior guvernul de la Paris. Publicaţia britanică aminteşte, printre altele, că în Franţa sunt cam 15.000 de romi nomazi din Estul Europei, în timp ce în Belgia, o ţară mult mai mică decât Franţa, sunt 25.000, iar în Belgia nu s-a pus problema repatrierilor în grup.
Subiectul politicii Franţei privind romii nomazi din est a constituit şi subiectul unei dezbateri pe postul Al-Jazeera, unde analiştii participanţi au estimat, şi ei, că repatrierile sunt o carte politică jucată în interiorul Franţei.


Articole înrudite