Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunţat, marţi, duplicitatea Washingtonului şi a apreciat că relaţiile dintre Rusia şi NATO traversează cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului Rece, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
Washingtonul îşi exprimă dorinţa de a coopera cu Moscova, în timp ce demersurile concrete ale Statelor Unite faţă de Rusia arată un caracter inamical, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RIA Novosti.
Chiar şi în prezent, "în pofida tuturor divergenţelor pe tema Ucrainei, americanii ne împărtăşesc dorinţa lor de a coopera pentru a rezolva problemele de actualitate internaţională, de a lucra la o ordine de zi pozitivă a relaţiilor", afirmă ministrul. "Cu toate acestea, aceste apeluri şi cuvinte frumoase dezvăluie o realitate paralelă cu demersurile practicate de Washington, care arată un caracter inamical", a declarat şeful diplomaţiei ruse. Potrivit lui, acest lucru este legat parţial de faptul că "abordările partenerilor americani sunt sensibil influenţate de fluctuaţiile conjucturii politice interne a Statelor Unite, mai ales obiectivele curente ale campaniei electorale".
El a afirmat, de asemenea, că relaţiile dintre Rusia şi NATO traversează cea mai gravă criză de după Războiul Rece, Moscova susţinând totuşi continuarea dialogului. "Relaţiile dintre Rusia şi NATO traversează criza cea mai gravă de la sfârşitul Războiului Rece. Alianţa continuă să izoleze Rusia, întreprinde demersuri ce vizează consolidarea potenţialului său militar şi intensificarea prezenţei militare a blocului în apropierea frontierei ruse", a declarat el. Potrivit lui, NATO a suspendat cooperarea cu Moscova în domeniile militar şi civil. "Astfel de măsuri cresc tensiunea, bineînţeles, şi subminează stabilitatea în regiunea euro-atlantică. În pofida acestui lucru, noi considerăm necesar să menţinem deschise canalele dialogului politic", a continuat ministrul.
La începutul lui aprilie, miniştrii de Externe ai ţărilor membre NATO au suspendat cooperarea civilă şi militară cu Rusia din cauza poziţiei acesteia în privinţa Ucrainei şi anexării Crimeei.