16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Refugiaţii vor stimula creşterea economiei zonei euro
Refugiaţii vor stimula creşterea economiei zonei euro

Valul de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa ar trebui văzut ca o oportunitate, deoarece cheltuielile publice pentru integrarea acestora vor stimula creşterea economiei zonei euro, a afirmat vineri preşedintele BCE, Mario Draghi, la Forumul Economic de la Davos, transmite DPA.
În prezent, avansul economiei zonei euro este determinat de măsurile de politică monetară şi fiscală, precum şi de preţul scăzut al ţiţeiului. Refugiaţii vor deveni probabil al patrulea factor de stimulare, a dat asigurări şeful BCE.
Şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat Europa în privinţa dificultăţilor economice provocate de criza refugiaţilor şi a cerut autorităţilor să facă eforturi mai susţinute pentru asimilarea migranţilor.
Avalanşa de refugiaţi reprezintă o dificultate majoră pentru capacitatea de absorbţie a pieţei muncii din UE şi testează sistemele politice, se arată în ediţia revizuită a raportului "World Economic Outlook", publicată marţi de FMI.
"Acţiuni politice pentru sprijinirea integrării migranţilor pe piaţa forţei de muncă sunt decisive pentru atenuarea temerilor privind excluziunea socială şi costurile fiscale pe termen lung. Eforturile pentru sprijinirea integrării migranţilor ar putea debloca beneficiile economice pe termen lung de pe urma fluxului de refugiaţi", se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.
Potrivit FMI, băncile centrale ar trebui să continue să stimuleze creşterea, iar ministerele de Finanţe ar trebui să majoreze cheltuielile pentru investiţii acolo unde este posibil. De asemenea, FMI a avertizat că valul de refugiaţi pune presiuni asupra Uniunii Europene, fiind necesar să se asigure că migranţii îşi vor găsi un loc de muncă.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), peste un milion de migranţi au intrat în UE în 2015, provocând o gravă criză migratorie, care afectează şi alte ţări, precum Turcia.


Articole înrudite