O cotă de aproximativ 14% din emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului agricol până în anul 2050 ar putea fi evitate prin gestionare mai bună a utilizării şi distribuţiei alimentelor, arată un studiu publicat de Institutul pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului (PIK), informează Reuters.
"Agricultura are un impact major asupra schimbărilor climatice, în 2010 fiind responsabilă pentru mai mult de 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Evitarea risipei alimentare ar duce la eliminarea emisiilor inutile de gaze cu efect de seră şi ar contribui la combaterea schimbărilor climatice", a declarat unul din autorii studiului, Prajal Pradhan.
Un procent cuprins între 30 şi 40% din alimentele produse la nivel mondial nu sunt niciodată consumate deoarece se alterează după recoltare sau în timpul transportului sau pur şi simplu sunt aruncate de magazine şi consumatori. Procentul alimentelor risipite este aşteptat să crească semnificativ dacă economiile emergente precum China şi India adoptă obiceiurile alimentare occidentale, printre care şi o modificare a dietei prin creşterea consumului de carne.
Potrivit studiului publicat în Environmental Science & Technology journal, pe măsură ce ţările sărace se dezvoltă şi populaţia lumii creşte, emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu risipa alimentară ar putea creşte de la 0,5 gigatone de CO2 pe an până la 1,9 — 2,5 gigatone de CO2 pe an la mijlocul acestui secol.
Cercetătorii au analizat cerinţele alimentare în trecut şi în diferite scenarii viitoare şi au descoperit că deşi media globală a necesarului alimentar al unei persoane a rămas constant, în ultimele cinci decenii alimentele disponibile au crescut rapid, astfel că emisiile de gaze cu efect de seră care au legătură cu surplusul alimentar au crescut cu peste 300%. Şi mai important, ţările bogate tind să consume mai multă hrană decât este sănătos sau pur şi simplu să o risipească.
Studiul nu menţionează modul în care consumul alimentar ar putea fi diminuat, dar iniţiative pentru abordarea acestei probleme au apărut deja atât în ţările dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare. De exemplu, în luna ianuarie un număr de 30 de directori de companii, oficiali guvernamentali, centre de cercetare şi organizaţii caritabile au demarat o iniţiativă destinată reducerii la jumătate a risipei alimentare până în anul 2030.