28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rachetele balistice nord-coreene nu pot fi desfăşurate înainte de 2018
Rachetele balistice nord-coreene nu pot fi desfăşurate înainte de 2018

În ciuda lansării cu succes a unei rachete balistice de pe un submarin, săptămâna trecută, Coreea de Nord nu va putea desfăşura acest tip de arme mai devreme de doi ani, estimează un expert american citat de agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap.
Coreea de Nord a efectuat recent o serie de tiruri de încercare cu rachete nucleare de pe submarine, ultimul ajungând la 500 de km distanţă, în Marea Japoniei. Mai mult, atât potrivit unor oficialităţi, cât şi agenţiei de presă oficiale de la Phenian, rachetele au fost trase sub unghiuri ascuţite, deci la un unghi normal de lansare raza lor ar fi mai mare, posibil peste 1000 de kilometri.
"Succesul celui mai recent test al Coreei de Nord cu o rachetă nucleară lansată de pe un submarin sugerează că programul avansează mai rapid decât se aştepta. Totuşi, asta nu înseamnă că va fi gata săptămâna viitoare, luna viitoare, nici chiar anul viitor", a afirmat John Schilling, un expert în rachetele nord-coreene, în comentarii postate pe site-ul de internet 38 North. "Mai degrabă, ritmul şi metodele de testare ale Nordului (Coreei de Nord — n. red.) sugerează posibila desfăşurare cu capacitate operaţională iniţială cel mai devreme în a doua jumătate a lui 2018", estimează el.
Schilling menţionează programul similar al Rusiei, al cărei exemplu pare a fi urmat de Coreea de Nord. În cazul Rusiei, după doi ani de la prima lansare cu succes de pe un submarin şi după 12 teste mai mult sau mai puţin reuşite, sistemul tot mai prezintă deficienţe care trebuie identificate şi corectate. "Nord-coreenii pot sări peste unele din aceste teste, dar grăbirea dezvoltării sacrifică în mod aproape sigur fiabilitatea, iar desfăşurarea unor rachete testate inadecvat sau lipsite de fiabilitate poate duce la scufundarea unor submarine, un preţ mare având în vedere că Nordul are un singur submarin cu rachete balistice, cu capacitate operaţională limitată", susţine expertul. "O astfel de desfăşurare ar fi mai mult un bluf decât o ameninţare care să schimbe regulile jocului".
Singurul submarin nord-coreean din clasa Gorae, care ar putea fi folosit teoretic pentru desfăşurarea rachetelor balistice, este un prototip unic, cu numai una sau două rachete, este insuficient pentru misiuni de luptă. Acesta nici nu a fost scos în larg, de altfel, ci a navigat doar pentru scurt timp, în apropiere de coastă, pentru testarea elementară şi câteva lansări. Pentru a deveni operaţional, submarinul ar trebui testat în exerciţii realiste, împreună cu flota de suprafaţă, spune Schilling.
Deşi site-ul 38 North a raportat construcţia unor infrastructuri pentru şantierul naval pentru submarine de la Sinpo, până în prezent nu există informaţii despre începerea efectivă a construcţiei de submarine, adaugă expertul american. Construcţia unui submarin poate dura doi-trei ani, dar este puţin probabil să se construiască modele noi fără testarea şi perfecţionarea clasei experimentale Gorae.


Articole înrudite