Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a continuat să scadă şi în luna martie 2015, atingând cel mai scăzut nivel din luna iunie 2010, în condiţiile în care oferta pentru majoritatea materiilor prime, inclusiv cereale şi carne, a rămas robustă, arată datele publicatede FAO, transmite Reuters.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În luna martie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 173,8 puncte, în scădere cu 2,6 puncte faţă de valoarea înregistrată în luna februarie 2015. FAO precizează că în luna martie 2015 preţul zahărului a înregistrat o scădere semnificativă, atingând cel mai scăzut nivel de după luna februarie 2009.
'Avem un excedent pe partea de ofertă în piaţă şi acesta creează presiuni în jos la nivel general, cu excepţia preţurilor la lactate', a declarat economistul FAO, Abdolreza Abbassian.
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale înregistrată în 2014, până la nivelul de 2,544 miliarde de tone, cu două milioane de tone mai mult decât prognoza din luna februarie, datorită unei recolte peste aşteptări de porumb în Uniunea Europeană. Dacă se va confirma, recolta mondială de cereale din 2014 va devansa recordul din 2013 cu un procent.
În ceea ce priveşte recolta de grâu din 2015, FAO estimează că aceasta se va situa la 722 milioane de tone, sau un procent mai mic decât recolta record din 2014, în principal din cauza reducerii suprafeţelor însămânţate în UE. Deşi China, India şi Pakistan sunt aşteptate să înregistreze recolte apropiate de nivelurile record din 2014, producţia este de aşteptat să scadă în Rusia şi Ucraina.
De asemenea, stocurile globale de cereale la finele sezonului 2014 - 2015 sunt prognozate să ajungă la 645,3 milioane de tone, peste estimările anterioare de 630,5 milioane tone.