28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Premierul Philippe anunţă o creştere cu 1,6 miliarde de euro a bugetului pentru apărare în 2018
Premierul Philippe anunţă o creştere cu 1,6 miliarde de euro a bugetului pentru apărare în 2018
Prim-ministrul francez Edouard Philippe a anunţat o majorare cu mai mult de 1,6 miliarde de euro a bugetului pentru apărare în 2018, o creştere despre care a afirmat că este 'fără precedent în ultimii 10 ani', conform ediţiei online a cotidianului Le Monde.
'Vom creşte anul viitor, în bugetul pe care îl voi prezenta, bugetul forţelor armate cu peste 1,6 miliarde de euro. Acest efort va fi continuat în 2019, apoi în 2020, pentru că lumea în care trăim este periculoasă', a explicat Philippe, la postul BFM-TV.
Anunţul concretizează o promisiune a preşedintelui Emmanuel Macron şi a executivului său de a creşte în mod semnificativ bugetul destinat apărării, astfel încât acesta să ajungă la 2% din PIB în 2025.
Cifra este totuşi inferioară celei de 1,8 miliarde de euro indicate de Macron şi de ministrul de resort, Florence Parly, în iulie, în plină polemică legată de bugetul apărării.
'Începând din 2018, vom iniţia această creştere a bugetului Ministerului Apărării, ale cărui credite bugetare vor ajunge la 34,2 miliarde de euro [faţă de 32,4 miliarde en 2017, n.r.], dintre care 650 milioane de euro provizioane pentru operaţiunile externe', declara Macron la 13 iulie.
Pentru a se încadra în obiectivul de deficit de 3% din PIB în 2017, executivul a decis să procedeze la o tăiere de 850 milioane de euro din programele de echipare a armatei. Măsura a declanşat o criză cu şeful de Stat Major al armatei, generalul Pierre de Villiers, care şi-a prezentat demisia în luna iulie.

Articole înrudite