16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Planurile militare ale rebelilor sirieni, accesate de piraţii informatici cu ajutorul „momelilor feminine”
Planurile militare ale rebelilor sirieni, accesate de piraţii informatici cu ajutorul „momelilor feminine”

Piraţii informatici au sustras rebelilor sirieni informaţii sensibile, inclusiv planuri de luptă şi date cu identitatea dezertorilor, folosind ca momeală poze cu femei, relatează AFP citând un raport al companiei americane de securitate cibernetică FireEye.
„Piraţii au reuşit să pătrundă în memoria cache, unde sunt stocate documente confidenţiale şi conversaţii purtate pe Skype, ce dezvăluie strategia opoziţiei siriene, planurile militare de luptă, rutele de aprovizionare şi date despre diferite persoane”, inclusiv personalităţi importante din cadrul opoziţiei, se arată în documentul citat. Drept urmare, piraţii au aflat în detaliu strategia rebelilor şi informaţiile accesate au permis trupelor guvernamentale să obţină un „avantaj militar imediat pe câmpul de luptă”.
Printre informaţiile culese în acest mod se numără chiar şi date precum grupa sanguină a unor combatanţi sau ora exactă a amplasării rachetelor antitanc într-un anumit loc, dar şi planul militar conceput de liderii rebelilor pentru a recuceri localitatea strategică Khirbet Ghazalé (din provincia Deraa). Trupele preşedintelui Bashar al-Assad au preluat controlul asupra acestei localităţi în luna mai 2013, de atunci eşuând toate încercările rebelilor de a o recuceri.
În ce priveşte procedeul tehnic, ţintele sunt contactate pe internet prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie şi telefonie de persoane ce se prezintă drept femei partizane ale opoziţiei siriene. Apoi, cei contactaţi primesc „momeala”, adică o poză despre care ei cred că înfăţişează femeia cu care discută, dar această poză conţine de fapt programe cu ajutorul cărora sunt accesate fişierele informatice din calculatorul victimei.
Metoda este foarte eficientă, mai ales că mulţi membri ai opoziţiei folosesc în comun acelaşi calculator, fapt care permite hackerilor să obţină mai multe informaţii.
Dar piraţii mai folosesc şi alte stratageme, cum ar fi crearea de conturi false de internet ale opoziţiei siriene, reprezentanţii acesteia fiind atraşi să se înscrie pe ele fără să ştie că în realitate pică într-o capcană şi îşi infectează calculatoarele.
Potrivit raportului, majoritatea informaţiilor sustrase datează din perioada mai-decembrie 2013. Totuşi, societatea FireEye susţine că nu este în măsură să identifice locul de unde au fost executate aceste atacuri cibernetice, menţionând doar că serverele hackerilor se află în afara Siriei şi aceştia au folosit instrumente şi tehnici informatice diferite de cele utilizate de alţi piraţi informatici sirieni.
Documentul prezentat confirmă că războiul dintre partizanii şi susţinătorii preşedintelui Bashar al-Assad se desfăşoară nu doar pe terenul militar, ci şi pe cel informatic. Unul dintre cele mai celebre grupuri de hackeri este „Armata electronică siriană” (pro-guvernamental), care a atacat calculatoarele mai multor publicaţii străine şi ale unor politicieni. La rândul lor, hackerii opoziţiei siriene au accesat în anul 2012 - cu ajutorul unei „cârtiţe” implantate la Damasc - circa 3.000 de mailuri trimise de preşedintele al-Assad şi de soţia sa.
Un militant al opoziţiei siriene şi în acelaşi timp pirat informatic, ce se prezintă sub pseudonimul de Sami Saleh, afirmă însă că rebelii sirieni au resurse limitate în ce priveşte capacitatea de a conduce atacuri informatice. Totuşi, el apreciază că „fără să exagerăm, războiul informatic reprezintă jumătate din război”.


Articole înrudite