22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste un sfert din guvernele lumii au oferit ajutor, pe ascuns, serviciilor secrete americane
Peste un sfert din guvernele lumii au oferit ajutor, pe ascuns, serviciilor secrete americane
Adevărata scară la care s-a derulat programul de predări extraordinare al CIA a ieşit acum la iveală, odată cu publicarea unui raport care aduce dovezi că peste un sfert din guvernele lumii au oferit ajutor pe ascuns serviciilor secrete americane.
Raportul de 213 pagini, întocmit de Iniţiativa pentru Justiţie şi Societate Deschisă (OSJI), o organizaţie de apărare a drepturilor omului cu sediul la New York, arată cum cel puţin 54 de guverne au cooperat la această operaţiune globală de răpire, încarcerare şi tortură, iniţiată după 11 septembrie 2001, iar multe dintre aceste guverne sunt europene.
Participarea guvernelor din toată lumea este atât de largă şi de extinsă, încât acum a devenit clar că CIA nu ar fi putut să administreze acest program de una singură, afirmă OSJI.
"Nu există niciun dubiu că înalţi oficiali din administraţia Bush poartă responsabilitatea pentru autorizarea actelor de violare a drepturilor omului, asociate cu detenţiile secrete şi predările extraordinare, iar impunitatea de care ei s-au bucurat până în prezent rămâne un motiv de maximă îngrijorare", se afirmă în raport. "Însă responsabilitatea pentru aceste violări nu se termină cu Statele Unite. Operaţiunile de deţinere în secret şi de predări extraordinare, concepute a fi derulate în exteriorul SUA, la adăpostul secretului, nu ar fi putut să fie implementate fără participarea activă a guvernelor străine. Şi aceste guverne trebuie trase de asemenea la răspundere."
Statele identificate de OSJI includ şi unele precum Pakistan, Afganistan, Egipt şi Iordania, în care existenţa închisorilor secrete şi utilizarea torturii au fost foarte bine documentate pe parcursul multor ani. Însă lista statelor care au colaborat include de asemenea şi ţări precum Irlanda, Islanda şi Cipru, care sunt acuzate că au oferit pe ascuns sprijin pentru programul CIA, permiţând folosirea spaţiului lor aerian şi a aeroporturilor lor pentru avioanele implicate în zborurile de extrădare.
Canada nu numai că a permis să-i fie folosit spaţiul aerian, dar a mai pus la dispoziţie statului american şi informaţii ce au dus la răpirea unuia dintre proprii ei cetăţeni, care a fost dus ulterior în Siria, unde a stat închis şi a fost torturat timp de un an, se arată în raport.
Iranul şi Siria sunt state identificate de OSJI ca participante la programul de predări. Siria pare să fi fost una dintre "cele mai frecvent întâlnite destinaţii pentru suspecţii predaţi", în timp ce Iranul ar fi participat la program prin faptul că a predat 15 indivizi guvernului de la Kabul, la scurt timp după invazia americană în Afganistan, fiind deci în deplină cunoştinţă de cauză că aceştia vor ajunge în mâinile americanilor.
Un aspect ciudat este lipsa anumitor ţări din lista întocmită de OSJI: Suedia şi Finlanda sunt prezente, dar în privinţa Norvegiei pare să nu existe nicio dovadă. La fel şi în cazul Orientului Mijlociu, acolo unde, deşi există multe state din regiune implicate în programul de predări, Israelul nu a fost implicat, conform OSJI.
Multe dintre ţările de pe listă sunt europene. Germania, Spania, Potrugalia şi Austria se numără printre ele, în timp ce Franţa, Olanda şi Ungaria sunt absente. Georgia este şi ea acuzată că a participat la program, însă Rusia nu este.
Unele dintre aceste ţări, cum ar fi Polonia, Lituania şi România, au găzduit închisori secrete pe teritoriul lor.
OSJI afirmă că Marea Britanie a sprijinit operaţiunile de predare ale CIA, a interogat persoane care erau încarcerate în secret, a permis utilizarea spaţiului aerian şi a aeroporturilor britanice şi a aranjat ca un anume Sami al-Saadi să fie predat Libiei, împreună cu întreaga lui familie, unde a fost supus torturilor şi a dat informaţii ce au condus la desfăşurarea unei alte operaţiuni similare.
Publicarea raportului pare să fi fost programată pentru a coincide cu audierile de confirmare, care vor avea loc joi, a lui John Brennan, opţiunea lui Barack Obama pentru şefia CIA. Este de aşteptat ca Brennan să fie chestionat în legătură cu asocierea sa cu aşa-numitele "tehnici de interogare îmbunătăţite" adoptate de preşedintele Bush.
Raportul OSJI, intitulat "Tortură Globalizată", apreciază că măsura în care au fost implicate guvernele străine ar putea să rămână în cele din urmă necunoscută.
"În ciuda eforturilor Statelor Unite şi guvernelor partenere de a ascunde adevărul despre abuzurile care au avut loc şi care au loc în prezent, informaţii privitoare la aceste abuzuri vor continua să-şi găsească drumul spre spaţiul public", afirmă raportul. "În acelaşi timp, deşi tribunalele americane şi-au închis porţile pentru victimele detenţiilor secrete şi ale operaţiunilor de predări extraordinare, guvernelor străine care au participat la aceste operaţiuni le-au fost intentate procese la tribunalele din întreaga lume."
OSJI cere guvernului american să repudieze programul de predări, să închidă toate închisorile secrete care mai funcţionează, să înceapă anchete penale cu privire la abuzurile împotriva drepturilor omului - inclusiv acelea care par să fi fost susţinute de juriştii guvernului - şi să creeze o comisie independentă, apolitică, care să investigheze şi apoi să dezvăluie publicului rolul pe care l-au jucat oficialii în aceste abuzuri.
Organizaţia face de asemenea apel şi la guvernele străine pentru a nu mai participa la operaţiunile de predări, pentru a iniţia anchete reale - inclusiv de natură penală - astfel încât cei vinovaţi să poată fi traşi la răspundere, cerându-le de asemenea să adopte măsuri legislative care să vină cu garanţii că viitoarele operaţiuni antiteroriste nu vor mai viola standardele drepturilor omului.

Articole înrudite