Peste 150 de persoane au murit şi 360 au fost rănite în atacuri teroriste în Uniunea Europeană în 2015, relevă un raport privind terorismul în blocul comunitar făcut public de Oficiul European de Poliţie (Europol).
Şase ţări din UE — Danemarca, Franţa, Grecia, Italia, Marea Britanie şi Spania — s-au confruntat cu 211 atacuri teroriste eşuate, dejucate sau duse la bun sfârşit, în care şi-au pierdut viaţa 151 de persoane şi peste 360 au fost rănite. În plus, 1.077 de persoane au fost arestate în Uniunea Europeană în legătură cu fapte privind terorismul, dintre care 424 numai în Franţa. În România au fost arestaţi anul trecut 11 jihadişti.
Raportul Europol mai arată că 94% dintre persoanele judecate pentru terorism jihadist au fost găsite vinovate şi condamnate.
Autorii raportului atrag atenţia că recentele incidente teroriste evidenţiază dificultăţile operaţionale cu care se confruntă autorităţile din statele membre în detectarea şi imobilizarea atacatorilor care acţionează pe cont propriu.
Europol subliniază că astfel de atacuri rămân tactica favorită a unor grupări teroriste precum Statul Islamic şi Al-Qaida, ambele făcând apel în mod repetat la musulmanii din ţările occidentale să comită atacuri individuale în statele lor de reşedinţă.
"În 2015, Uniunea Europeană s-a confruntat cu un număr masiv de victime cauzate de atacuri teroriste", şi-a exprimat regretul directorul Europol, Rob Wainwright.
Raportul evidenţiază două evoluţii îngrijorătoare: ameninţarea generală este amplificată de numărul mare de luptători terorişti străini întorşi în UE şi pe care statele membre îi au acum pe teritoriul lor şi intensificarea poziţiilor naţionaliste, xenofobe, rasiste şi antisemite în UE, fiecare ducând la acte atribuite extremismului de dreapta.
Analiza mai evidenţiază şi faptul că un procent semnificativ dintre toţi teroriştii străini care ajung în Siria sau Irak este format acum din femei.
Pe de altă parte, nu există dovezi concrete care să arate că teroriştii se folosesc în mod sistematic de fluxul de refugiaţi pentru a intra în Europa fără a fi depistaţi. Totuşi, ancheta privind atacurile de la 13 noiembrie de la Paris au arătat că doi dintre atacatori au intrat în UE prin Grecia ca parte a fluxului masiv de refugiaţi dinspre Siria, se mai menţionează în document.