28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Persoanele care simulează îmbolnăviri în timpul vacanţelor riscă represiuni guvernamentale
Persoanele care simulează îmbolnăviri în timpul vacanţelor riscă represiuni guvernamentale
Ministerele din Marea Britanie intenţionează să restricţioneze posibilitatea turiştilor naţionali de a solicita plata unor asigurări medicale pe baza unor pretinse îmbolnăviri, precum anumite cazuri false de toxiinfecţii alimentare, informează BBC.
Patronii din industria turismului din Marea Britanie şi administratorii unor hoteluri din Spania s-au plâns de o creştere uriaşă în ultimii ani a numărului de cereri false privind asigurările medicale.
Ei au avertizat că din cauza acestor plăţi consistente aferente asigurărilor medicale, turiştii britanici ar putea fi nevoiţi să achite tarife mult mai mari în viitor pentru pachete turistice şi ar putea fi interzişi în anumite staţiuni.
Secretarul de Stat David Lidington spune că doreşte să limiteze costurile legale pe care firmele de turism trebuie să le achite în baza unor îmbolnăviri false.
"Mesajul nostru pentru aceia care simulează îmbolnăviri în timpul vacanţelor este clar — acţiunile voastre sunt dăunătoare şi nu vor fi tolerate", a spus ministrul britanic.
Această chestiune l-a determinat recent pe Secretarul pentru Afaceri Externe Boris Johnson să afirme că sistemul digestiv al britanicilor "a devenit cel mai delicat din lume".
Asociaţia turoperatorilor şi agenţiilor de turism din Marea Britanie (ABTA) a spus că "recomandă cu fermitate" iniţiativa Guvernului britanic.
Problema solicitărilor de despăgubire în baza unor îmbolnăviri false a devenit tot mai pregnantă, potrivit directorului unei companii turistice din Marea Britanie, iar din cauza ei turiştii britanici riscă să ajungă "de râsul întregii Europe".
Mii de turişti francezi, germani şi olandezi care se cazează în aceleaşi hoteluri şi mănâncă în aceleaşi restaurante ca turiştii britanici nu se îmbolnăvesc la fel de des ca vizitatorii din această ţară.
Dilema cu care se confruntă hotelurile şi restaurantele este următoarea: costul contestării în instanţă a cererilor de rambursare formulate de turiştii britanici este foarte mare, deşi sumele implicate sunt relativ modeste.
Ca urmare, hotelurile şi companiile de asigurări pur şi simplu aleg să plătească. Din acest motiv, tarifele primelor de asigurare cresc pentru toţi ceilalţi turişti.
Iniţiativa guvernului de la Londra de a diminua numărul cererilor false de rambursare ar putea — în teorie — să aducă economii tuturor părţilor implicate.
Turiştii britanici care vor fi găsiţi vinovaţi de solicitări frauduloase riscă să primească condamnări de până la trei ani de închisoare, a anunţat Ministerul Justiţiei.
Reprezentanţii industriei turismului din această ţară au estimat că solicitările de despăgubiri în baza asigurărilor medicale au crescut în Marea Britanie cu 500% din 2013 — o creştere care nu s-a manifestat în alte ţări.
Mark Tanzer, directorul executiv al ABTA, a declarat: "Acele revendicări au pătat reputaţia turiştilor britanici în străinătate, în special în Spania, unde i-au costat pe hotelieri milioane de lire sterline".
El a lăudat eforturile Guvernului de a opri companiile "să facă profituri necinstite pe baza unor afirmaţii false", însă a îndemnat autorităţile şi să sporească transparenţa relaţiilor dintre firmele de asigurări şi avocaţi.
Luna trecută, Nick Longman — directorul filialei britanice a turoperatorului TUI — şi Chris Mottershead — directorul filialei britanice a companiei Thomas Cook — au avertizat, împreună, că dacă această problemă va continua, atunci ea ar putea duce la dispariţia vacanţelor all-inclusive pentru turiştii britanici.
Un cetăţean din Marea Britanie a fost arestat în Mallorca în luna iunie pentru încurajarea altor turişti de a depune solicitări de despăgubire din cauza unor false cazuri de toxiinfecţie alimentară împotriva unui hotel unde era cazat grupul britanic.
Arestarea s-a produs în urma unei operaţiuni sub acoperire ce a fost demarată de acel lanţ hotelier, care s-a confruntat cu o creştere uriaşă a cererilor de rambursare din partea turiştilor britanici. 

Articole înrudite