Votul Parlamentului European privind tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), necesar pentru aplicarea provizorie a acestui acord şi care era programat pentru luna decembrie, va fi amânat pentru începutul anului viitor, au anunţat surse europene citate de AFP.
Votul se va desfăşura în ianuarie sau, cel mai probabil, în februarie, ca urmare a solicitării venite din partea a trei comisii din PE, care au cerut mai mult timp pentru a studia documentul ce numără circa 1.600 de pagini, a declarat Jaume Duch Guillot, purtător de cuvânt al PE.
Respectivele trei comisii (pentru Mediu, Ocuparea Forţei de Muncă şi Transporturi) trebuie să-şi dea avizul pentru acest acord, iar aceste avize vor fi „adoptate foarte rapid”, a mai spus el. Însă, conform unei alte surse, amânarea ar fi fost cerută de fapt de grupul socialist din PE, după ce unii eurodeputaţi din acest grup au semnat o propunere de rezoluţie prin care se cere contestarea acordului CETA la Curtea de Justiţie a UE. Potrivit aceleiaşi surse, după înaintarea acestei rezoluţii s-a ajuns la un compromis între europarlamentari, şi anume să se prelungească termenul de examinare a acordului în schimbul respingerii rezoluţiei în plen, lucru care de altfel s-a şi întâmplat miercuri.
„Parlamentul joacă un joc puţin tulbure”, a comentat pe marginea acestei situaţii un diplomat european. „Răbdarea canadienilor are limite: ei au descoperit Namur (capitala Valoniei) şi nu ar fi bine să facă prea multe drumuri şi la Strasbourg”, a adăugat acesta ironic, aluzie la negocierile tensionate în urma cărora s-a reuşit cu greu obţinerea acordului regiunii belgiene Valonia. Acordul CETA ar trebui să intre în vigoare cu titlu provizoriu începând din data de 17 februarie 2017, după ratificarea sa de către Parlamentul European şi de cel canadian.
Totuşi, majoritatea surselor europene consultate de AFP cred că în final acordul CETA va trece fără probleme de votul din plenul PE. Cât despre reacţia Comisiei Europene după anunţul privind amânarea votului în PE, un purtător de cuvânt al acesteia s-a limitat să spună doar că „vom fi pregătiţi să aplicăm acordul cu Canada după aprobarea în Parlamentul European”.