Organizaţia Naţiunilor Unite i-a solicitat un miliard de euro comunităţii internaţionale pentru a ajuta Somalia să evite ca seceta din următorii ani să ducă la foamete, cum a fost cea care s-a soldat cu zeci de mii de morţi în 2011, relatează AFP. Apelul a fost lansat din Mogadiscio, o premieră devenită posibilă datorită ameliorării securităţii în capitala somaleză, pe care insurgenţii somalezi shebab au fost nevoiţi s-o abandoneze în august 2011.
''Cu cele 3,8 milioane de persoane care au nevoie de ajutor, criza umanitară din Somalia este una dintre cele mai grave din lume. Peste 1,1 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul graniţelor ţării lor şi peste un milion de somalezi s-au refugiat peste hotare'', potrivit Biroului de coordonare a problemelor umanitare al ONU /OCHA/.
Populaţia din Somalia, care încearcă să iasă dintr-un război civil ce a durat 21 de ani, este estimată la circa 8 milioane de locuitori.
Ajutorul cerut - 1,3 miliarde de dolari, respectiv 995 milioane de euro, - trebuie să le permită Naţiunilor Unite şi unor organizaţii neguvernamentale care acţionează alături de ONU să finanţeze 369 de proiecte umanitare în profitul a 3,8 milioane de somalezi în 2013.
O forţă a Uniunii Africane în Somalia, ajutată de un contingent etiopian şi de o armată somaleză în formare, a reuşit să-i alunge pe islamişti din principalele lor bastioane din sud şi din centrul ţării în ultimele opt luni.
Somalia dispune, de asemenea, de noi instituţii - parlament, preşedinte şi guvern - instaurate din septembrie, chiar dacă situaţia nu permite încă organizarea de alegeri prin sufragiu universal în ţară.
Dar ''există neapărat nevoie de a continua susţinerea activităţii umanitare din Somalia'', a afirmat OCHA, precizând că Naţiunile Unite n-au obţinut pentru acest an din partea donatorilor internaţionali decât 57 % din ajutorul cerut, respectiv 668 milioane de dolari, dintr-un total de 1,1 miliarde de dolari.