Sistemele de sănătate vor trebui să facă faţă provocării pe care o reprezintă îmbătrânirea populaţiei, în special în ţările cele mai sărace, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în o serie de studii publicate în prestigioasa revistă medicală The Lancet, citată de AFP.
În 2020, pentru prima oară în istorie, numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani şi peste aceasta în lume, adică o persoană din şapte, va depăşi numărul copiilor care au sub cinci ani. În 2050, această populaţie de peste 60 de ani va număra două miliarde de persoane (o persoană din cinci) faţă de 841 milioane în prezent, afirmă în acest studiu Departamentul statisticilor OMS.
„Îmbătrânirea va domina ordinea de zi în politicile de sănătate”, a subliniat în faţa presei, la Geneva, doctorul Sommath Shatterji, coordonator al studiului.
„În ţările cu venituri slabe sau medii, serviciile de sănătate nu sunt formate pentru a trata persoanele vârstnice”, notează doctorul Tiers Boerma, director al Departamentului statisticilor din cadrul OMS. El relevă că problemele sănătăţii acestor persoane sunt multiple şi cronice, citând printre cauzele deceselor cancerul, maladiile respiratorii, artroza, tulburările mentale şi neurologice.
Numărul persoanelor atinse de demenţă ar trebui, de exemplu, să treacă de la 44 de milioane în prezent la 135 milioane în 2050.
Una din soluţii va fi dezvoltarea „acoperirii sănătăţii universale” pe care o preconizează OMS, dar acesta poate fi diferită de la o ţară la alta. „Nu există un model unic”, a spus doctoral Boerma.
Toate măsurile care are fi de luat nu sunt în mod obligatoriu oneroase, ca de exemplu reducerea consumului de sare şi politica împotriva fumatului, au subliniat aceşti experţi.
Alte măsuri ar putea consta în crearea unor clinici mobile pentru populaţiile rurale, extinderea difuzării vaccinurilor şi furnizarea sfaturilor pentru o viaţă sănătoasă.