Epidemia de holeră din Yemen este cea mai gravă din lume, cu 5.000 de noi bolnavi zilnic şi un număr total care trece de 200.000 de cazuri în două luni, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de agenţia EFE.
În această perioadă, epidemia s-a extins practic în fiecare provincie din cele 23 ale ţării, cauzând 1.300 de morţi.
"Se crede că numărul deceselor va creşte", a semnalat OMS, într-un comunicat.
Alături de UNICEF şi alte organizaţii, OMS îşi accelerează acţiunile pentru a opri această epidemie, detectând fiecare nou focar de infecţie şi încercând să determine modul în care se răspândeşte boala.
Urgenţa este atât de gravă încât s-a optat pentru a trimite echipe din casă în casă, pentru a informa direct locuitorii asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate în ce priveşte dezinfecţia apei şi depozitarea corectă a acesteia.
Epidemia se propagă foarte repede în Yemen, unde un conflict armat îi opune din 2014 pe rebelii Houthi pro-iranieni, care controlează provinciile din nordul ţării, inclusiv capitala Sana'a, forţelor proguvernamentale, susţinute de Arabia Saudită şi care au făcut din Aden — un oraş din sud — capitala lor "provizorie".
Sistemul de sănătate din Yemen se confruntă cu serioase dificultăţi după doi ani de conflict, iar infrastructura de salubritate aflată în stare critică contribuie la răspândirea bolii. Agenţii patogeni pătrund în sursele de apă şi se răspândesc mai uşor, în condiţii de vreme caldă şi de ploaie torenţială.