Munţi şi văi pline de verdeaţă, energie curată. Evocă o scenă din „Sunetul Muzicii” sau dintr-un roman utopic? Este, de fapt, descrierea unui loc de pe această planetă care este pe cale să devină 100% independent energetic: insula scoţiană Eigg. Aceasta beneficiază de o natură neatinsă şi de o paletă largă de strategii de sustenabilitate prin care îşi obţine 90% din energia de care are nevoie din surse regenerabile.
Pe lângă accentul lor interesant, scoţienii care locuiesc aici oferă un model de viaţă curat, care nu foloseşte combustibili fosili şi care previne degradarea sistematică a mediului înconjurător.
Panourile solare, turbinele eoliene şi sistemele hidroelectrice care împânzesc insula satisfac nevoile energetice pentru aproape toţi locuitorii săi. Sistemul său energetic este independent de cel al Marii Britanii, pentru că nu a reuşit să atragă mari companii pe piaţa locală, aşa că locuitorii au început să economisească drastic electricitatea, menţinând consumul casnic sub 5 kW, iar pe cel pentru firme la limita de 10 kW. Insula se bucură de condiţii climatice ideale pentru producerea de energie alternativă, având soare şi vânt din abundenţă, iar ceea ce unii ar numi climă aspră se dovedeşte o mină de aur pentru nevoile locuitorilor de aici. Astfel, au ajuns să poată furniza încălzire gratuită în spaţiile publice, cum ar fi bisericile sau centrele comunitare.
Un lucru şi mai interesant este faptul ca insula este în totalitate proprietatea rezidenţilor săi. În 1997, insularii din Eigg au cumpărat fermele şi terenurile. Oricine locuieşte pe insulă mai mult de 6 luni poate deveni membru al comitetului local care ia decizii despre ceea ce se întâmplă în oraşul său.
Nu ne putem muta cu toţii pe insula Eigg, dar putem împrumuta o serie de idei inovatoare de aici. Supremaţia energetică, sub toate aspectele, se pare că nu este un vis imposibil de atins.