Parlamentul din Noua Zeelandă a adoptat legea de organizare a două referendumuri, la care participarea va fi obligatorie, pentru a se lua o decizie în legătură cu posibilitatea schimbării drapelului naţional al ţării, informează agenţia Xinhua.
Modificarea este necesară întrucât actualul drapel ar fi prea asemănător cu steagul australian şi ar reprezenta o reminiscenţă din trecutul colonial al ţării, afirmă susţinătorii acestei iniţiative, printre care şi prim-ministrul ţării, John Key. Însă, după cum am arătat diverse întâlniri publice pe această temă, iniţiativa nu trezeşte entuziasmul publicului.
Un prim referendum, între 20 noiembrie şi 11 decembrie, va cere electoratului să opteze pentru unul din patru modele propuse pentru un viitor steag. Ulterior, în cel de-al doilea referendum, în luna martie a anului viitor, cetăţenii vor trebui să aleagă între drapelul actual şi modelul câştigător din referendumul precedent.
O comisie creată special în acest scop de guvern a ales, săptămâna trecută, 40 dintr-un total de 10.292 de modele propuse public pentru drapel, iar până la jumătatea lunii septembrie, va trebui să prezinte lista scurtă, cu numai patru modele, care va fi supusă consultării populare în toamnă.
Multe dintre cele 40 de modele au la bază frunza de ferigă, inclusă deja în mai multe simboluri naţionale neo-zeelandeze, şi cele patru stele de pe actualul drapel naţional, care reprezintă constelaţia Crucea Sudului.
Realizarea consultărilor populare ar urma să coste peste 16 milioane de dolari SUA, iar adversarii politici ai lui John Key consideră că demersul este doar o risipă de bani, un "proiect de orgoliu" al primului premierului neo-zeelandez.