Melbourne, capitala statului australian Victoria, conduce, pentru cel de-al cincilea an consecutiv, topul oraşelor cu cea mai bună calitate de viaţă realizat de Economist Intelligence Unit's (EIU) după analizarea situaţiei din 140 de oraşe ale lumii, scriu AFP şi Huffington Post.
Clasamentul a fost întocmit în funcţie de 100 de parametri din domenii precum sistemul sanitar, educaţia, siguranţa străzii, mediul înconjurător, cultură şi infrastructură, iar Melbourne a realizat un scor de 97,5 dintr-un maxim posibil de 100.
Următoarele patru locuri din „2015 Global Livability Ranking” sunt ocupate, în ordine, la un scor foarte strâns, de capitala Austriei, Viena, două oraşe din Canada - Vancouver şi Toronto - şi Adelaide, din Australia.
„Cel mai bine sunt clasate, în general, oraşele de dimensiuni medii din ţări bogate cu o densitate relativ scăzută a populaţiei”, se afirmă în raportul EIU, al cărui top 10 cuprinde şapte oraşe din Australia şi Canada.
„În aceste oraşe, se pot desfăşura o gamă largă de activităţi recreative”, iar locuitorii nu sunt afectaţi de un nivel crescut al infracţionalităţii şi nici de o aglomeraţie excesivă, mai menţionează textul citat.
Pe de altă parte însă, EIU a observat o scădere cu 1 % a calităţii vieţii la nivel mondial din 2010, cea mai accentuată scădere, de 2, 2%, fiind în privinţa stabilităţii şi siguranţei. În 57 de oraşe analizate calitatea vieţii a involuat în ultimii cinci ani.
Atentatele teroriste din Franţa şi Tunisia, tulburările sociale din SUA şi conflictele din Siria, Ucraina şi Libia şi-au pus amprenta asupra punctajelor din acest top. De exemplu, Parisul a căzut de pe locul 20 pe 29 ca urmare a atentatelor jihadiste comise la începutul anului la redacţia revistei Charlie Hebdo. La rândul ei, Atena, marcată de criza economică prin care trece Grecia, apare pe poziţia 72.