Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta şi fondatorul Facebook, a susţinut recent, într-un podcast găzduit de Joe Rogan, că administraţia Biden a exercitat presiuni semnificative asupra companiei pentru a elimina conţinut referitor la efectele adverse ale vaccinurilor împotriva Covid-19. Potrivit lui Zuckerberg, această presiune a vizat inclusiv informaţii veridice, ceea ce ridică întrebări despre echilibrul dintre moderarea conţinutului şi libertatea de exprimare.
În cadrul interviului de aproape trei ore, Zuckerberg a subliniat că sprijină campaniile de vaccinare şi consideră că vaccinurile au avut, în general, un impact pozitiv. Totuşi, el a declarat că Meta a fost constant îndemnată de administraţia Biden să elimine postări care menţionau posibile efecte secundare, inclusiv informaţii dovedite. „Au pus o presiune extraordinară pe noi să eliminăm lucruri care, sincer, erau adevărate. Practic, ne-au spus că orice conţinut care sugerează că vaccinurile ar putea avea efecte adverse trebuie să fie şters”, a afirmat Zuckerberg.
Deşi Zuckerberg nu a indicat cine anume din administraţie a făcut aceste solicitări şi a menţionat că nu a participat direct la discuţii, Meta a refuzat să elimine conţinutul care era incontestabil adevărat. Administraţia Biden nu a oferit încă un răspuns oficial la aceste acuzaţii.
În paralel, Meta a anunţat renunţarea la colaborările cu verificatori externi de fapte, optând pentru un sistem intern de moderare denumit „community notes”, inspirat de modelul implementat pe platforma X (fosta Twitter), deţinută de Elon Musk. Decizia a atras critici din partea preşedintelui Joe Biden, care a declarat că este inacceptabil ca „un miliardar să poată decide ce informaţii sunt sau nu verificate pentru milioane de oameni”.
Această situaţie adânceşte dezbaterea privind politica de moderare a conţinutului pe reţelele sociale, mai ales în contextul în care Zuckerberg şi-a exprimat optimismul faţă de abordarea viitoarei administraţii Trump, pe care o consideră mai favorabilă competitivităţii americane.
„Ce apreciez la preşedintele Trump este accentul pus pe competitivitatea Americii”, a spus Zuckerberg. El a criticat, de asemenea, lipsa de sprijin din partea guvernului american pentru industria tehnologică, în contrast cu Uniunea Europeană, care a impus amenzi de peste 30 de miliarde de dolari companiilor tehnologice în ultimele două decenii.
Aceste declaraţii reînnoiesc discuţiile despre limitele influenţei guvernelor asupra platformelor sociale şi viitorul moderării conţinutului în era digitală.