18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ucraina este interesată în menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, a declarat directorul Departamentului pentru relaţia cu media din cadrul Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Voloşin.
„Ucraina a fost, este şi va fi o ţară extrem de interesată în menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a subliniat diplomatul ucrainean, comentând declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora Republica Moldova ar putea reveni în graniţele României în următorii 25 de ani.
Kievul, a spus Voloşin, vede în integritatea Republicii Moldova o garanţie a întregii securităţi europene. „O schimbare aici ar putea duce la destabilizare şi la consecinţe absolut imprevizibile la nivelul întregii arhitecturi a securităţii europene”, a afirmat el.
Responsabilul ucrainean a subliniat, de asemenea, că în prezent - când la Astana (capitala Kazahstanului) îşi începe lucrările summitul OSCE - este important mai mult decât oricând ca statele membre ale organizaţiei să-şi reafirme angajamentul faţă de principiul integrităţii teritoriale a graniţelor pe continentul european.
„În acest sens, orice declaraţii - indiferent din care parte vin - cu privire la posibila descentralizare, chiar şi într-o perspectivă mai îndepărtată, a Republicii Moldova şi a deplasării graniţelor într-o direcţie sau alta nu generează părţii ucrainene decât nedumerire şi îngrijorare”, a afirmat Voloşin.
Între altele, diplomatul ucrainean a spus că succesul eurointegrării Ucrainei depinde de ea însăşi şi ea nu are nevoie de ajutor prin deplasarea artificială a graniţei UE.
Potrivit Ukranews, într-un interviu acordat unui ziar bucureştean, preşedintele Traian Băsescu a declarat că intrarea Republicii Moldova în componenţa României ar putea stimula democratizarea în continuare a Ucrainei şi aspiraţiile Kievului de aderare la UE.
„Frontierele UE vor fi pe Nistru şi evoluţiile democratice din regiune vor stimula şi alte ţări, precum Ucraina, să se îndrepte spre UE”, a declarat Traian Băsescu, într-un interviu apărut în ediţia de marţi a României Libere. El a mai spus că nu are încredere în Moscova, pentru că Rusia îşi menţine trupele în Transnistria şi a reînnoit contractul de închiriere a bazei navale din Sevastopol până în 2042, conform aceluiaşi interviu citat de canalele media ucrainene.


Articole înrudite