28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Londra: Numărul călătoriilor cu maşina va fi redus cu până la 3 milioane pe zi până în 2041
Londra: Numărul călătoriilor cu maşina va fi redus cu până la 3 milioane pe zi până în 2041

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a dezvăluit recent o strategie pentru reducerea traficului în capitala Marii Britanii potrivit căreia 80% dintre călătorii locuitorilor vor fi realizate pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, informează recent Xinhua.
Prin acest plan radical se doreşte reducerea călătoriilor efectuate cu maşina în Londra cu până la 3 milioane pe zi. ''Trebuie să fim ambiţioşi în ceea ce priveşte modul în care funcţionează oraşul. În contextul în care se vor înregistra cu cinci milioane mai multe călătorii efectuate în reţeaua noastră de transport până în 2041, stabilim în acelaşi timp o ţintă îndrăzneaţă curajoasă de reducere a călătoriilor efectuate cu maşina cu până la 3 milioane pe zi'', a declarat primarul.
Khan şi-a exprimat de asemenea intenţia de a se asigura că 70% dintre londonezi vor avea acces, într-un perimetru de 400 de metri, la câte o pistă de biciclete de calitate şi care oferă siguranţă.
Noile planuri privind traficul din capitala Marii Britanii vor fi dezvoltate în jurul iniţiativei ''Healthy Streets'' (''Străzi sănătoase'') pentru promovarea mersului pe jos şi pe bicicletă, dar şi pentru o mai intensă utilizare a mijloacelor de transport în comun.
Khan a precizat că alternativa la maşină trebuie să fie ''o opţiune mai convenabilă, mai sigură şi mai convenabilă pentru locuitorii capitalei''.
Propunerile sunt descrise în primul draft al Strategiei de Transport, care include planuri îndrăzneţe în vederea reducerii dependenţei de automobile în capitala Marii Britanii.
Ţinta principală este ca, până în anul 2041, 80% dintre călătoriile efectuate în Londra să fie realizate pe jos, cu bicicleta ori cu mijloacele de transport în comun. În prezent, 64% dintre locuitorii Londrei utilizează aceste mijloace de transport.
Khan a menţionat că, potrivit estimărilor, populaţia capitalei Marii Britanii va creşte de la 8,7 milioane la 10,5 milioane în următorii 25 de ani, acest lucru generând peste 5 milioane de călătorii pe zi, cu impact asupra reţelei de transport.
Un element-cheie al iniţiativei ''Healthy Streets'' o reprezintă intenţia de a-i determina pe londonezi să se deplaseze activ cel puţin 20 de minute pe zi pentru a o bună stare de sănătate în condiţiile în care ''majoritatea cauzelor principale de mortalitate din Londra sunt asociate cu sedentarismul'', după cum a declarat un purtător de cuvânt al primăriei londoneze. El a adăugat că traficul motorizat este răspunzător într-o manieră ''covârşitoare de cele mai importante schimbări de mediu'' cu care se confruntă oraşul, ''transportul terestru fiind responsabil de jumătate dintre principalii agenţi poluatori din Londra''.
Khan intenţionează de asemenea să introducă o schemă de taxare prin care şoferii vor plăti pentru fiecare kilometru pe care îl vor parcurge la volan, precizează sursa citată.


Articole înrudite