16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Libertatea religioasă, din nou în declin
Libertatea religioasă, din nou în declin

Libertatea religioasă a cunoscut un nou declin între 2014 şi 2016, în special ca urmare a acţiunilor "hiper-extremismului islamist", avertizează un raport al organizaţiei catolice Aide a l'Église en Détresse (Ajutor pentru biserica aflată în dificultate - AED).
Potrivit AFP, această fundaţie internaţională de drept pontifical, care a analizat situaţia din 196 de ţări în intervalul iunie 2014 — iunie 2016, a constatat existenţa unor persecuţii religioase în 24 dintre ţările analizate, în timp ce în alte 14 au fost identificate cazuri de discriminare.
Cu siguranţă, de această dată, AED nu vorbeşte de o perioadă de declin sever "a libertăţii religioase", aşa cum o făcuse în raportul său anterior bienal, din toamna anului 2014. "Situaţia a rămas stabilă" în 21 din 38 de ţări care provoacă îngrijorare şi s-a îmbunătăţit în trei, Bhutan, Egipt şi Qatar", a indicat fundaţia. Pe de altă parte, în şapte state (Afganistan, Irak, Nigeria, Coreea de Nord, Arabia Saudită, Somalia şi Siria), situaţia generală era "deja atât de proastă", încât "ar fi fost dificil să se degradeze şi mai mult".
În plus, în 14 ţări, reprezentând peste o treime din numărul celor care ridică probleme, "situaţia s-a agravat considerabil din 2014", precizează EDA. Este cazul unor state precum Bangladesh, o ţară cu o netă majoritate musulmană, unde "grupurile religioase minoritare constituie o ţintă", fiind înregistrate "48 crime în 18 luni", sau Sudan unde organizaţia condamnă arestarea ministrului pentru culte şi confiscarea terenurilor bisericii.
La originea acestei "deteriorări" generale se află actele de violenţă ale "hiper-extremismului islamist", aşa cum îl descrie EDA, marcat printr-un "proces de radicalizare exacerbat" şi o "creştere considerabilă a atacurilor". Începând cu iunie 2014, "atacurile islamiste au vizat una din cinci ţări din lume, inclusiv 17 ţări africane", a indicat organizaţia citată.
Chiar dacă principalii vinovaţi pentru persecuţiile religioase sunt organizaţii precum Stat Islamic sau Boko Haram şi nu state, un "nou val" de represiuni are la origine regimuri autoritare cum ar fi cel din Turkmenistan sau China, unde, avertizează AED, au fost demolate cruci din 2.000 de biserici. De asemenea, în Eritreea, cel puţin 3.000 de creştini sunt închişi din cauza credinţei lor", potrivit organizaţiei.
Pe de altă parte, ţările din Europa — cu excepţia Ucrainei, unde Biserica Greco-Catolică a raportat ameninţări la adresa congregaţiilor sale în Donbass-ul pro-rus — nu figurează pe lista celor 38 de ţări cu probleme identificate de către AED. Cu toate acestea, există state europene unde se constată "o recrudescenţă a actelor antisemite", care a atins niveluri record în 2014-2015 în ţări precum Franţa.
Fondată în 1947 şi în prezent activă în 150 de ţări, AED nu este singura reţea de experţi interesată de domeniul libertăţii religioase. Rezultatele sale se potrivesc în linii mari cu cele oferite de alţi actori importanţi din domeniu, cum ar fi think-tank-ul american Pew Research Center, ONG-ul evanghelic olandez Open Doors sau observatorul francez interreligios Pharos.


Articole înrudite