Jumătate dintre copiii australieni au primit tratament cu antibiotice în primul an de viaţă, relevă un studiu realizat de Murdoch Childrens' Research Institute (MCRI) şi publicat recent. Acesta concluzionează că bebeluşii australieni sunt trataţi cu antibiotice mai mult decât în trecut, în ciuda ameninţării crescute a fenomenului bacteriilor rezistente la tratament, relatează Xinhua.
David Burgner, autorul principal al studiului, spune că descoperirile contrazic eforturile conjugate din domeniul medical de a reduce consumul de antibiotice.
"Am descoperit că jumătate dintre copiii cu vârsta de până la un an au primit cel puţin o dată tratament cu antibiotice, iar unul din opt copii a primit mai mult de trei tratamente cu antibiotic", a declarat Burgner pentru Xinhua News, vineri.
Rata prescrierii de antibiotice pentru copii este cu 150% mai mare decât cea din Marea Britanie, susţine Burgner, şi cu 500% mai mare decât cea din Elveţia.
Comparativ cu anul 2007, rata prescrierii de antibiotice pentru copii în Australia a crescut cu 230 de procente.
Deşi cercetătorii n-au putut stabili în ce măsură prescrierile erau justificate, au constatat că cel puţin 20% dintre reţete erau pentru infecţii virale asupra cărora antibioticele nu au efect. De asemenea, aceste medicamente au fost prescrise şi pentru infecţii la nivelul urechii, în tratarea cărora, de obicei, se dovedesc ineficiente.
Burgner a declarat că o mai bună informare a părinţilor şi a personalului medical este esenţială pentru reducerea abuzului de antibiotice.
"Infecţiile sunt foarte răspândite la preşcolari; aceştia fac 8-12 infecţii pe an, majoritatea cauzate de virusuri. Antibioticele sunt benefice în cazul infecţiilor bacteriene, dar majoritatea infecţiilor la copii sunt determinate de virusuri, iar în aceste cazuri, antibioticele sunt ineficiente", a declarat acesta.
"Nu este în interesul copilului să primească mereu antibiotice pentru tratarea infecţiilor. Abuzul unor astfel de tratamente contribuie la rezistenţa la antibiotice şi poate avea consecinţe pe termen lung pentru copil."
"Educarea familiilor şi sprijin pentru comunitatea medicală sunt demersuri importante. Trebuie, de asemenea, îmbunătăţite procedeele de diagnostic pentru ca medicilor să le fie mai uşor să stabilească natura infecţiei, bacteriană sau virală".