Irakul nu le-a cerut aliaţilor străini să furnizeze arme în vederea unei intervenţii la sol, a dat asigurări, joi, ministrul de externe irakian Ibrahim al-Jaafari, confirmând în acest mod declaraţiile preşedintelui american Barack Obama care încearcă să obţină sprijinul Congresului pentru a lansa o ofensivă împotriva grupării Statul Islamic (SI), informează AFP.
Preşedintele american s-a angajat într-o ofensivă politică în încercarea de a-i convinge pe congresmenii sceptici să-i sprijine strategia pentru combaterea jihadiştilor din SI, promiţând în acelaşi timp că SUA nu vor trimite soldaţi să lupte într-o operaţiune terestră de anvergură.
Niciun fel de „nouă intervenţie terestră de anvergură nu va fi lansată în Orientul Mijlociu”, a declarat Obama, respingând astfel spectrul unui nou război în Irak, după cel care a curmat vieţile a circa 4.500 de soldaţi americani, în perioada 2003-2011.
Aflat la Sydney, şeful diplomaţiei irakiene a dat asigurări că ţara sa „nu a cerut niciodată o contribuţie a forţelor terestre”. „Am redactat o listă de directive\' pentru formarea unei coaliţii internaţionale capabile să ofere sprijin pe calea aerului, să ajute la pregătirea (militarilor irakieni) şi a serviciilor de informaţii”, a explicat Al-Jaafari într-o conferinţă de presă. „Mesajul pe care Irakul l-a transmis Consiliului de Securitate (al ONU) nu a inclus niciodată o solicitare de trupe terestre care să intre pe teritoriul irakian pentru a desfăşura astfel de operaţiuni”, a subliniat şeful diplomaţiei irakiene.
Potrivit lui Ibrahim al-Jaafari, forţele irakiene câştigă teren în faţa combatanţilor SI şi nu duc lipsă de oameni. „Suntem la începutul unui război de proporţii şi situaţia s-ar putea schimba”, a adăugat, în acelaşi timp, ministrul de externe al Irakului.
Avioane americane bombardează poziţiile jihadiştilor din Irak începând din 8 august şi pe cele din Siria începând din 23 septembrie. Potrivit preşedintelui american, peste 2.000 de lovituri aeriene au fost desfăşurate până în prezent. De asemenea, circa 1.830 de militari americani asistă forţele irakiene pe teren.
Barack Obama doreşte intensificarea ofensivei împotriva jihadiştilor, încercând în acelaşi timp să ofere asigurări americanilor, care se tem de un angajament durabil costisitor în oameni şi mijloace materiale, la fel ca cel din Afganistan.