Investiţiile imobiliare la nivel global au atins, la jumătatea anului 2015, niveluri record de 407 miliarde dolari, cu 14% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2014, ceea ce face din primul semestru al acestui an cel mai bun din 2007 până în prezent, arată un studiu al unui grup internaţional de consultanţă imobiliară.
Statele Unite, Marea Britanie şi Germania rămân, de departe, cei mai mari investitori pe pieţele imobiliare globale, conform studiului realizat de CBRE Group. Tranzacţiile totale în cele trei ţări au fost, în primul semestru din 2015, de 301 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o cotă de 74%, din totalul tranzacţiilor globale.
Recenta încetinire economică din Asia a determinat scăderi în China, Singapore şi Coreea de Sud, care au coborât poziţii importante în Top 20 cele mai performante pieţe, pe primul semestru din 2015. Singura piaţă non-asiatică unde s-au mai înregistrat scăderi a fost cea canadiană, unde extracţiile de petrol au fost singurele care au alimentat economia.
Investitorii trans-naţionali şi-au consolidat influenţa pe pieţele imobiliare, cu precădere în ultimii doi ani, devenind astfel un factor important în reconfigurarea acestora. Cele mai căutate destinaţii pentru investiţiile de capital sunt marile aglomerări urbane din cele mai importante regiuni. Londra conduce clasamentul global, urmată de New York şi Paris. În ceea ce priveşte investiţiile globale însă, New York este lider, urmat de Londa şi Los Angeles.
La nivel regional, influenta investitorilor globali variază de la puţin peste 10% în cele două Americi până la aproape 50% pe pieţele din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Cel mai mare investitor a fost SUA, cu 25,4 miliarde dolari investiţi în pieţele din străinătate, urmate de Canada, Germania şi China, care împreună au investit însă mai puţin decât Statele Unite.