16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Insulele Hawaii, vulnerabile la producerea unui tsunami masiv
Insulele Hawaii, vulnerabile la producerea unui tsunami masiv

Insulele Hawaii ar putea fi lovite curând de un tsunami puternic, avertizează cercetători americani, după ce au descoperit de curând urme ale unei mari acumulări de sedimente marine într-o dolină din Hawaii.
Conform cercetătorilor, această formă de relief este dovada producerii unui tsunami masiv care a lovit arhipelagul în urmă cu 500 de ani, între 1425 şi 1665, şi există riscul ca fenomenul să se repete în viitorul apropiat, scrie portalul dailydigestnews.com.
Valurile uriaşe de acum o jumătate de mileniu au fost generate de un cutremur produs în apropierea Alaskăi, cu o magnitudine de 9.0 grade. Pentru estimarea datei de producere a cutremurului s-a folosit carbon radioactiv.
Poziţionarea insulelor în mijlocul Oceanului Pacific face ca arhipelagul să fie vulnerabil în faţa unor tsunami provocate de cutremure produse atât în apropiere, cât şi la distanţe mai mari.
Un astfel de tsunami a avut loc la 1 aprilie 1946, în urma unui cutremur produs în Insulele Aleutine, cu o magnitudine de 8.1. Tsunami-ul a avut zece metri înălţime şi a ucis 170 de oameni, provocând pagube de peste 10 milioane de dolari.
Rhett Butler, geofizician de la Universitatea Hawaii din Manoa, a atras atenţia asupra riscului producerii tsunami-urilor în apropiere de arhipelag ca urmare a cutremurelor, pentru ca locuitorii să conştientizeze acest lucru.
Autorităţile statului Hawaii au întocmit hărţi de evacuare pe baza informaţiilor privind tsunami-ul din 1946 şi a celui care a lovit Japonia în 2011.
Cercetarea coordonată de geofizicianul Rhett Butler a fost publicată în „Geophysical Research Letters”.


Articole înrudite