Turbulenţele înregistrate de piaţa bursieră chineză în ultima perioadă nu reflectă starea generală a celei de-a doua economii a lumii, susţin o serie de economişti şi analişti intervievaţi de CNB, în condiţiile în care Bursa de la Shanghai şi-a continuat marţi scăderea.
„Colapsul acţiunilor nu ne spune nimic despre starea economiei Chinei. În realitate, ultimele date statistice au fost mai pozitive decât sugerează titlurile din presă, şi o mare parte din economie este solidă. În plus, factorii de decizie din China au posibilitatea de a relaxa şi mai mult politicile dacă va fi necesar”, a declarat Mark Williams, economist şef pentru Asia la Chief Capital Economics.
Între timp, indicele Shanghai Composite a înregistrat o cădere de 6,4% la debutul şedinţei de marţi, după o contracţie de 8,5% înregistrată luni, cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi după 2007. Piaţa bursieră chineză a crescut cu aproape 60% între ianuarie şi mijlocul luni iunie însă de atunci şi până în prezent a anulat toate câştigurile din acest an.
„Creşterea preţurilor care a început în urmă cu un an a fost una speculativă, mai degrabă decât determinată de o îmbunătăţire a fundamentelor. O combinaţie între date statistice slabe şi lipsa de acţiuni a autorităţilor chineze ar putea sta la baza scăderii de astăzi însă imaginea de ansamblu este că asistăm la colapsul unei bule speculative pe piaţa bursieră. În consecinţă, o scădere a preţului acţiunilor în China nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare cu privire la economia de ansamblu sau peste hotare”, a apreciat Mark Williams.
Acesta nu este singurul economist care scoate în evidenţă lipsa de legătură între piaţa de capital şi ansamblul economiei Chinei. „Panica de luni este un eveniment de tranzacţionare şi un eveniment economic. Aşa cum arată recentele date statistice, piaţa bursieră nu a fost legată de performanţele economiei reale”, a declarat Leland R. Miller, preşedinte la China Beige Book International. Potrivit acestuia, în primul trimestru din 2015 piaţa bursieră a înregistrat o creştere masivă chiar dacă economia a încetinit, în timp ce în trimestrul al doilea relansarea economică s-a datorat vânzărilor cu amănuntul şi sectorului imobiliar, spre deosebire de efectele rezultate de pe urma boom-ului pieţei bursieră. Analiştii sunt de părere că impulsul limitat provenit de pe urma boom-ului pieţei bursiere poate fi explicat prin faptul că doar unul din 30 de chinezi deţine acţiuni.