22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Uniunea Europeană doreşte să-şi continue politica de extindere, în pofida crizei ce afectează numeroase economii europene, dar toate statele candidate la aderare trebuie să facă progrese suplimentare înaintea intrării în forul comunitar, relevă raportul anual al Comisiei Europene privind extinderea, prezentat miercuri la Bruxelles, relatează France Presse şi Reuters.
''Consolidarea statului de drept şi a guvernanţei democratice este esenţială pentru procesul de extindere. Ritmul în care fiecare ţară evoluează către aderare depinde de performanţele sale'' în ceea ce priveşte statul de drept, combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei , apreciază executivul UE.
În prezent sunt opt ţări sau entităţi candidate sau potenţial candidate la aderarea la UE: Albania, Bosnia, Islanda, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia.
În acelaşi document, Comisia Europeană subliniază că relaţiile mai multor ţări foste republici ale federaţiei iugoslave sunt încă influenţate negativ de diferendele bilaterale.
Astfel, raportul menţionează că Serbia a reuşit să obţină în luna martie a acestui an statutul oficial de candidat la aderare la UE şi notează că Bruxellesul va recomanda deschiderea negocierilor cu Belgradul ''de îndată ce va fi constatat că Serbia a atins nivelul necesar de conformitate cu criteriile de aderare'' şi mai ales dacă Belgradul reuşeşte să îşi amelioreze relaţiile cu Pristina.
Referitor la Kosovo, CE recomandă ca Pristina să facă eforturi pentru încheierea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, primul pas pe calea integrării europene.
În privinţa Muntenegrului, raportul reţine faptul că ţara a început negocierile de aderare în luna iunie şi a pus în aplicare un program de reforme-cheie, dar Podgorica trebuie să înregistreze progrese suplimentare referitoare la statul de drept.
Pentru al patrulea an consecutiv, Comisia îi recomandă Consiliului UE să autorizeze lansarea negocierilor de aderare a Macedoniei.
Şi Albania a făcut progrese semnificative în vederea integrării în structurile UE, Bruxellesul exprimându-şi dorinţa de a-i acorda statutul de candidat dacă Tirana îşi confirmă angajamentele. În schimb, Bosnia a înregistrat doar ''puţine progrese'' pentru a îndeplini criteriile UE, estimează Comisia în acelaşi document.
Raportul apreciază că negocierile de aderare a Islandei la UE ''evoluează bine''.
În fine, în privinţa Turciei, progresele înregistrate de Ankara sunt considerate insuficiente. ''Numărul ridicat de cazuri şi anchete legate de jurnalişti, precum şi presiunile la adresa presei continuă să fie o sursă de îngrijorare majoră'', afirmă raportul CE. Documentul regretă lipsa de progrese în diferendul dintre Turcia şi Cipru şi îi solicită Ankarei să îşi normalizeze relaţiile cu autorităţile de la Nicosia.

Articole înrudite