16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În Italia, 40% dintre adulţi au un nivel scăzut de educaţie
În Italia, 40% dintre adulţi au un nivel scăzut de educaţie

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) îşi exprimă îngrijorarea, într-un raport referitor la recentele reforme aplicate în Italia, în legătură cu rata crescută a populaţiei adulte cu un nivel scăzut de educaţie - un procent de 40% -, subliniind că acest lucru reprezintă o frână pentru creşterea economică, informează AFP.
''Evaluarea competenţelor (...) arată că peste 13 milioane de adulţi, adică 40% din populaţia adultă a Italiei, au un nivel scăzut de competenţe de alfabetizare'', aptitudinea de a înţelege şi utiliza informaţii scrise, ''şi de numeraţie'', abilităţi de bază legate de cifre, precizează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
''Punerea în aplicare deplină şi eficientă a reformelor recente, inclusiv cele referitoare la legislaţia muncii şi sistemul de învăţământ, au contribuit la dinamizarea creşterii economice în Italia, îmbunătăţind competenţele forţei de muncă'', se estimează în raportul prezentat la Roma, în prezenţa, secretarului general OCDE, Angel Gurria, şi a ministrului italian al economiei, Pier Carlo Padoan.
Raportul recomandă în special ''creşterea investiţiilor în învăţământul superior şi în programele de formare profesională, încurajarea companiilor să investească în formarea de calitate''.
''Inadecvarea competenţelor este o problemă majoră în Italia'', se mai arată în raportul OCDE.
''Aproape 6% dintre angajaţii italieni declară că nu au suficiente competenţe pentru a-şi duce la îndeplinire munca, iar 21% au un nivel de formare profesională inferior cerinţelor postului'', potrivit raportului OCDE.
Problema există şi în sens invers: 11,7% dintre angajaţi au un nivel de competenţe mai ridicat decât cerinţele postului, iar 18% dintre aceştia deţin calificări superioare celor cerute pentru munca pe care o prestează. Aproximativ 35% dintre angajaţi îşi desfăşoară activitatea în sectoare care nu au legătură cu domeniul studiilor. De asemenea, Italia deţine a doua cea mai mare rată din OCDE la procentul de tineri (unul din patru tineri italieni cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani) şomeri, care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nicio formă de pregătire profesională.
Nivelul de pregătire al tinerilor cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani îngrijorează în mod special OCDE, care precizează că media celor care deţin o diplomă universitară în această grupă de vârstă, în Italia, este de doar 20%, în timp ce media OCDE, care reuneşte 35 de ţări, este de 30%.


Articole înrudite