17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În 2020, numărul ţărilor cu populaţie îmbătrânită va ajunge la 13
În 2020, numărul ţărilor cu populaţie îmbătrânită va ajunge la 13

La nivel mondial vor exista 13 ţări cu o populaţie “foarte îmbătrânită” până în 2020, faţă de doar trei în prezent, arată un raport Moody’s care avertizează că populaţiile îmbătrânite devin o povară pentru creşterea economică, scrie The Financial Times, preluat de zf.ro.
Agenţia de rating arată că până în 2020 vor ajunge să existe 13 ţări cu populaţie “foarte îmbătrânită”, ceea ce înseamnă că mai mult de una din cinci persoane are cel puţin 65 de ani. Numărul acestor ţări ar creşte la 34 până în 2030. Doar Germania, Italia şi Japonia se încadrează în definiţie în prezent.
Majoritatea ţărilor care ar trebui să intre în clubul celor cu o populaţie „foarte îmbătrânită” până în 2020 sunt în Europa şi cuprind Olanda, Franţa, Suedia, Portugalia, Slovenia şi Croaţia. Dar până în 2030 acestora li se va alătura un grup mai divers de state alcătuit din Hong Kong, Coreea, SUA, Marea Britanie şi Noua Zeelandă.
Între timp, mai mult de 60% din ţările de pe lista Moody’s vor intra în categoria „foarte îmbătrânite” anul viitor. În prezent 7% din populaţia acestor ţări este reprezentată de persoane cu vârsta de cel puţin 65 de ani.
Raportul agenţiei de rating subliniază schimbarea care are loc în economia globală pe măsură ce „dividendul demografic”, motorul creşterii economice, începe să se transforme într-o „taxă demografică”.
„Tranziţia demografică, frecvent considerată o problemă pe termen lung, este în desfăşurare şi va încetini creşterea economică semnificativ”, explică Elena Duggar, vicepreşedinte Moody’s şi unul dintre autorii raportului.
Moody’s se aşteaptă ca populaţia mondială de vârstă activă să crească între 2015 şi 2030 doar cu jumătate din viteza cu care a crescut în cei 15 ani anteriori. Raportul mai arată că în toate ţările, cu excepţia câtorva state din Africa, populaţia de vârstă activă fie va scădea, fie va creşte într-un ritm mai slab în aceeaşi perioadă.
„Viteza fără precedent” a îmbătrânirii populaţiei va reduce ritmul de creştere economică globală cu 0,4 puncte procentuale în următorii cinci ani şi cu 0,9 puncte procentuale între 2020 şi 2025, arată prognoza Moody’s.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care cuprinde mai multe state dezvoltate şi promovează creşterea economică sustenabilă, a avertizat asupra problemei îmbătrânirii populaţiei luna trecută, când a prevăzut că fenomenul ar încetini creşterea economică anuală de la o medie de 3,6 puncte procentuale în deceniul actual la aproximativ 2,4 puncte procentuale între 2050 şi 2060.
Anumite societăţi din Asia se estimează că vor îmbătrâni foarte rapid. China va avea în 2020 şase adulţi de vârstă activă pentru fiecare persoană în vârstă, în schimb proporţia va fi de 4,2 la unu în 2030 şi de 2,6 la unu până în 2050. Potrivit Moody’s, Hong Kong şi Coreea vor avea câte 3,8 şi respectiv 4,6 adulţi de vârstă activă pentru fiecare persoană în vârstă în 2020.
Există metode prin care ţările pot compensa efectele economice ale îmbătrânirii, unele dintre acestea fiind evidenţiate în raportul Moody’s.
„Reformele pe termen mediu care îmbunătăţesc nivelul de participare la forţa de muncă, optimizează imigraţia şi îmbunătăţesc fluxurile financiare pot să atenueze parţial impactul îmbătrânirii populaţiei asupra creşterii economice”, spune Madhavi Bokil, un alt autor al raportului. „Pe termen lung, inovarea şi progresul tehnologic, factori care determină îmbunătăţirea productivităţii, au potenţialul de a diminua efectele schimbărilor demografice rapide”.


Articole înrudite