27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Planul de 125 miliarde de dolari pentru salvarea băncilor spaniole nu va rezolva criza datoriilor din Europa şi nu va atenua povara ratei şomajului de 10% de pe continent, transmite AP. Dar acordul va calma probabil pieţele financiare şi va „cumpăra” timp pentru liderii europeni pentru a gestiona problemele altor economii slabe care ameninţă stabilitatea zonei euro, se arată în analiza AP.
Sâmbătă, zona euro a anunţat că este pregătită „să răspundă favorabil solicitării de ajutor” venite din partea Spaniei pentru susţinerea sectorului său bancar şi să-i acorde un împrumut în valoare de până la 100 de miliarde de euro.
Europa are încă dificultăţi în rezolvarea problemelor cu care se confruntă alte trei state care au primit asistenţă financiară: Grecia, Portugalia şi Irlanda. În Grecia, votanţii ar putea alege săptămâna viitoare un guvern care va refuza să îndeplinească condiţiile impuse în schimbul pachetelor de asistenţă financiară de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confruntă cu o combinaţie toxică a datoriei ridicate şi a ratei şomajului, de 15%. Irlanda trebuie să rezolve problemele cu care se confruntă sectorul bancar, asemănătoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creşte în timp ce economia stagnează.
„Încă mai sunt de rezolvat unele probleme fundamentale. Avem nevoie de soluţii mai radicale decât aceasta”, a declarat Nicolas Veron, senior fellow la Breugel Economic Research Institute din Bruxelles.
Germania, îngrijorată de escaladarea crizei, a respins câteva idei pentru atenuarea acesteia. Germania a fost ezitantă în privinţa atenuării termenilor precedentelor pachete de asistenţă financiară pentru a reduce povara austerităţii în Grecia, Portugalia şi Irlanda şi a rezistat emiterii de bonduri comune subscrise de toate statele din zona euro (eurobonduri).
De asemenea, BCE nu a intervenit pentru sprijinirea economiei zonei euro, refuzând să reducă rata dobânzii şi ezitând să injecteze bani în economie aşa cum s-a întâmplat în SUA.
Dar planul de a ajuta masiv băncile din Spania atenuează o criză imediată în a patra mare economie a zonei euro. Deteriorarea situaţiei băncilor spaniole şi presiunile pentru solicitarea ajutorului ameninţau să ruineze guvernul. Acesta va provoca probabil mai multă suferinţă Europei decât problemele prin care au trecut Grecia, Portugalia şi Irlanda.
Investitorii sunt deja îngrijoraţi în legătură cu rezultatele votului din Grecia, din 17 iunie. Dacă Grecia alege săptămâna viitoare un guvern care va refuza să îndeplinească condiţiile impuse în schimbul pachetelor de asistenţă financiară de 170 miliarde de dolari, ar putea fi forţată să abandoneze euro. Ieşirea Greciei din zona euro va provoca probabil haos financiar în Europa. Mai mult, ieşirea Greciei din zona euro ar spori temerile că şi alte state europene, cum ar fi Portugalia sau Italia, ar putea fi următoarele care renunţă la euro.
„O parte semnificativă din acest pachet de asistenţă financiară pentru băncile spaniole are legătură cu situaţia din Grecia. Ar trebui să fie suficient pentru a preveni extinderea problemelor”, a declarat Jacob Kirkegaard, cercetător la Peterson Institute for International Economics în Washington.
Liderii spanioli au dat asigurări că este vorba de împrumuturi pentru bănci, în condiţii extrem de favorabile, pe care Spania le va primi prin intermediul FROB (Fondul spaniol pentru restructurarea sectorului bancar), care le va acorda, la rândul său, băncilor care au nevoie de capital.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că ratele dobânzilor pentru acest împrumut vor fi considerabil mai mici decât rata de aproape 7% pe care a fost nevoită să o plătească Spania recent pentru a se împrumuta de pe pieţele externe de capital. Măsurile de austeritate şi reducere a cheltuielilor luate de guvernul conservator de la Madrid, în cele cinci luni de mandat, precum şi reformele începute de acesta au făcut ca finanţarea europeană solicitată pentru sectorul bancar spaniol să se limiteze la acesta din urmă, fără să fie nevoie de un plan de intervenţie financiară şi fără condiţii macroeconomice de respectat, a declarat duminică premierul spaniol Mariano Rajoy, în prima intervenţie publică după ce guvernul a anunţat că solicită deschiderea unei linii de credite, de la UE, pentru băncile spaniole aflate în dificultate.
Spre deosebire de celelalte ţări europene care au primit ajutor, Grecia, Portugalia şi Irlanda, Spania nu a trebui să accepte noi reduceri ale cheltuielilor pentru a obţine banii.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi