16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Imigraţia către Europa îşi schimbă specificul, dar nu se opreşte
Imigraţia către Europa îşi schimbă specificul, dar nu se opreşte

Valul de migranţi către Europa şi-a schimbat ruta, trecerea între Turcia şi Grecia este aproape total închisă, dar grupuri tot mai mari de persoane încearcă să traverseze Mediterana sudică între Libia şi Italia, punându-şi viaţa în pericol, a declarat directorul Agenţiei europene pentru frontiere şi paza de coastă (Frontex), Fabrice Leggeri, într-un interviu publicat de agenţia France Presse.
Pe coastele greceşti sosesc în prezent „80-100 de persoane în fiecare zi, în contextul în care numărul sosirilor zilnice era de 2.500” înaintea acordului încheiat de Uniunea Europeană şi Turcia, în martie 2016, menţionează Leggeri.
În schimb, s-a înregistrat o creştere de peste 40% a migranţilor sosiţi în Europa prin Mediterana Centrală şi Libia. Majoritatea acestor migranţi provin din Africa de Vest: senegalezi, guineeni, nigerieni. Numărul acestora a fost de 180.000 în cursul anului trecut. Majoritatea dintre ei sunt migranţi economici.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), peste 1 milion de persoane au sosit în Uniunea Europeană în anul 2015, dintre care peste 850.000 au ajuns pe coastele Greciei, majoritatea provenind din Siria (56%), Afganistan (24%) şi Irak (10%).
De la începutul acestui an până la jumătatea lunii aprilie, circa 36.000 de migranţi au sosit în Italia, în creştere cu 43% faţă de perioada similară a anului trecut, notează directorul Frontex.
Mulţi dintre cei care ajung în Europa prin traversarea Mediteranei folosesc călăuze, reţelele de trafic de migranţi obţinând în acest fel între 4,7 şi 5,7 miliarde de euro în anul 2015, sumă care a scăzut cu aproape 2 miliarde de euro în anul 2016.
Migranţii care provin din Africa de Vest îşi încep călătoria către Europa cu autobuzul. Teritoriul Comunităţii Economice a Statelor din Africa Occidentală (CEDEAO) are reguli asemănătoare cu cele din spaţiul Schengen, putându-se călători liber în schimbul a circa 20 de euro. Ajunşi la Niamey, capitala Nigerului, migranţii intră în ilegalitate şi trebuie să plătească fiecare câte 150 de euro pentru a ajunge la frontiera cu Libia. După traversarea teritoriului acesteia către nord, preţul poate urca până la 1.000 de euro, în funcţie de ambarcaţiunea cu care vor trece Mediterana, dar preţul poate fi şi de 300 de euro, în bărci pneumatice în care călătoria este total nesigură.


Articole înrudite