În noul context geopolitic, avem nevoie urgentă de o nouă ordine mondială, a declarat fostul secretar de stat american Henry Kissinger. Crearea acestei noi ordini mondiale va fi un proces complicat şi de durată, a mai precizat Kissinger.
„Nu există reguli universal acceptate”, a declarat fostul oficial american într-un interviu acordat revistei germane „Der Spiegel”. „Există perspectiva chineză, perspectiva islamică, perspectiva vestică şi, într-o anumită măsură, perspectiva rusă. Şi, într-adevăr, acestea nu sunt întotdeauna compatibile”, a spus Kissinger.
Referitor la alipirea Crimeii la Rusia, fostul secretar de stat al SUA a menţionat că acesta este un caz special, în condiţiile în care Ucraina şi Rusia au reprezentat o singură ţară o lungă perioadă de timp. În opinia sa, Occidentul trebuie să-şi recunoască greşelile.
„Europa şi America nu au înţeles impactul acestor evenimente, începând cu negocierile legate de relaţiile economice dintre Ucraina şi Uniunea Europeană şi până la protestele de la Kiev”, a declarat Henry Kissinger. Acesta a mai precizat că „toate aceste lucruri, precum şi impactul lor, ar fi trebuit să fie obiectul unui dialog cu Rusia”.
Kissinger este convins că Ucraina a avut întotdeauna o semnificaţie specială pentru Rusia. Neputinţa de a înţelege acest lucru a fost fatală, iar autorităţile ucrainene pot uita de peninsula Crimeea. „Nimeni în Occident nu a venit cu un program concret pentru a restabili situaţia din Crimeea”, a spus fostul oficial american. „Nimeni nu este dispus să lupte dincolo de estul Ucrainei”, a mai precizat el.
În opinia sa, introducerea de sancţiuni împotriva Rusiei a fost o greşeală. „Trebuie să ne amintim că Rusia reprezintă o componentă importantă a sistemului internaţional şi, prin urmare, utilă în rezolvarea diferitor alte crize, cum ar fi, de exemplu, acordul privind proliferarea nucleară cu Iranul sau Siria”, a spus Kissinger. Potrivit lui, „acest lucru trebuie să aibă prioritate în faţa escaladării tactice într-un caz concret”.
Fostul secretar de stat a adăugat că Ucraina nu ar trebui să spere să devină membră a NATO în viitorul apropiat, deoarece alianţa nu va vota în unanimitate pentru aderarea sa.