Potrivit evaluărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, peste trei ani şi jumătate, în februarie 2013, Iranul deţinea 7 tone de uraniu slab îmbogăţit. Acestora li se adăugau şi 167 de kilograme de uraniu mediu îmbogăţit (20%). Cu această cantitate se pot fabrica 5 ogive nucleare.
Uraniul slab îmbogăţit poate fi utilizat drept combustibil pentru centrale nucleare, uraniul mediu îmbogăţit este folosit în reactoarele pentru cercetări ştiinţifice. Pentru a produce o bombă este nevoie de uraniu îmbogăţit în proporţie de 90%.
Grupul "P5+1" format din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU plus Germania nu a reuşit să finalizeze negocierile cu Iranul printr-o înţelegere cu rezultate clare. În plus nu a fost stabilită data unor noi negocieri. Potrivit unor surse independente bine informate, iranienii au cerut, pentru a opri îmbogăţirea uraniului în procent de 20%, ridicarea tuturor sancţiunilor aplicate ţării. Această solicitare nu a fost acceptată. În schimb, grupul 5+1 a cerut stoparea îmbogăţirii uraniului la 20%, predarea întregului stoc de uraniu mediu îmbogăţit şi încetarea imediată a activităţii la instalaţia de îmbogăţire a uraniului de la Fordo, săpată în munte în preajma oraşului Kom.
După cum se vede, există o mare diferenţă între cele două poziţii. Cu siguranţă nu se pune problema de compromis. În Iran au loc alegeri prezidenţiale peste opt săptămâni. În cea mai bună variantă, noi negocieri ar putea avea loc după alegeri sau în toamnă. În acest interval Iranul va continua să îmbogăţească uraniul şi probabil că data viitoare când se va aşeza la masa negocierilor va avea în stoc 6 sau 7 ogive nucleare.
Care este intenţia Iranului? Să producă bomba nucleară sau să fie cunoscută drept o ţară înzestrată nuclear?
Să clarificăm, o ţară dotată nuclear înseamnă o ţară care deţine infrastructura, stocul suficient de uraniu îmbogăţit, informaţia şi tehnologia pentru a produce o bombă atomică. O ţară care dacă decide să producă o bombă atomică, o poate face în câteva luni, devenind o putere nucleară.
Un politician din Coreea de Sud a propus deja relocarea unor arme nucleare tactice americane în ţara sa, pentru a-i descuraja pe nord-coreeni. El se referea la bombele nucleare tactice americane B-61 localizate la Incirlik (bază NATO din Turcia - n.red.). Rachetele B-61 ar putea fi un element de intimidare pentru Coreea de Nord dar nu au cum să o împiedice să îmbogăţească uraniul.
Să amintim că specialistul de origine iraniană din cadrul Programului de Politici Nucleare Carnegie, Shahram Chubin, a declarat că "programul nuclear al Iranului nu are nimic în comun cu Israelul. Pakistanul înarmat nuclear reprezintă o sursă de îngrijorare pentru Iran din punct de vedere confesionar şi Turcia şi NATO sunt un factor în ecuaţie." Competiţia confesionară şi politicile externe sunt elemente care ar putea face mai periculoasă cursa înarmării nucleare în Orientul Mijlociu.