16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Germania, o ţintă majoră pentru acţiuni de spionaj şi atacuri cibernetice
Germania, o ţintă majoră pentru acţiuni de spionaj şi atacuri cibernetice
Germania este o ţintă majoră pentru acţiuni de spionaj şi atacuri cibernetice ale unor guverne străine, cum ar fi cele din Turcia, Rusia şi China, relevă un raport al executivului de la Berlin, făcut public recent şi care atrage atenţia asupra unor 'bombe cu ceas' ce ar putea sabota infrastructuri esenţiale, relatează Reuters.
Spionajul industrial produce anual pagube de miliarde de euro industriei germane, iar companiile mici şi mijlocii sunt deseori marii pierzători, se arată în raportul anual de 339 de pagini al agenţiei de spionaj intern BfV.
Raportul evidenţiază o serie de ameninţări la adresa securităţii, printre care militantismul islamist şi violenţele extremei-drepte, dar atrage atenţia şi asupra înmulţirii acţiunilor de spionaj cibernetic.
În document se menţionează o 'creştere semnificativă' a acţiunilor de spionaj ale agenţiei turce de informaţii externe, MIT, în Germania în 2016, în urma puciului eşuat de la 15 iulie din Turcia, dar şi că Rusia încearcă să influenţeze alegerile parlamentare de la 24 septembrie din Germania.
"Consecinţele pentru ţara noastră variază de la slăbirea poziţiilor de negociere şi costurile materiale şi pagubele economice ridicate şi până la subminarea suveranităţii naţionale", se subliniază în raport.
Ţintele cheie sunt Ministerul de Externe şi ambasadele sale din străinătate, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Cancelaria şi armata.
Ministrul de interne Thomas de Maiziere a spus că guvernul lucrează îndeaproape cu industria pentru a proteja mai bine firmele germane, ele mai afectat sectoare fiind cel al armamentului, cel spaţial şi aerospaţial, industria auto, precum şi institutele de cercetare.
Atacurile cibernetice nu doar că duc la pierderi de informaţii, dar, prin viruşi cu acţiune întârziată, declanşează 'bombe cu ceas digitale, tăcute', care pot manipula date şi sabota echipamente, în special infrastructuri esenţiale, se mai precizează în raport.
Documentul atrage atenţia că Rusia, China, Turcia şi Iran sunt principalele ţări care spionează Germania, fiecare din motive diferite.

Articole înrudite