28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Generaţia tânără rămâne de căruţă
Generaţia tânără rămâne de căruţă

Cei mai mici sunt cei mai mari perdanţi: În criza UE a datoriilor, milioane de copii şi tineri riscă să trăiască în sărăcie sau excludere socială, arată un studiu al Fundaţiei Bertelsmann. Codaşii clasamentului: Italia, Bulgaria, România şi Grecia.

 

Sărăcie în rândul tinerilor

 

În ceea ce priveşte dreptatea socială, în Europa există o scindare pe axa nord-sud, dar şi între tineri şi cetăţeni în vârstă. Conform unui studiu realizat de Fundaţia Bertelsmann, 26 de milioane de copii şi tineri sunt ameninţaţi de sărăcie şi excludere socială în UE. Aproape o treime din tinerii sub 18 ani se confruntă cu această problemă.

Mult peste 5 milioane de tineri cu vârste între 20 şi 24 de ani (17,8 procente) nu au nici serviciu şi nici un loc la o şcoală de calificare profesională. Perspectivele lor sunt, evident, sumbre. În condiţiile în care numărul celor consideraţi săraci în grupa de vârstă de peste 65 de ani a scăzut din anul 2007 de la 24 la 17 procente, sărăcia în rândul copiilor a crescut la 28 de procente.

 

România, penultimul loc

 

Studiul „Social Justice Index” realizează acest studiu pentru a doua oară din anul 2014, pe baza a 35 de criterii. Germania se află, la fel ca în primul studiu, pe locul al 7-lea, în ciuda puterii economice. Din 2008 însă, a evoluat în acest index de la 6,16 la 6,52 de puncte. Media UE este de 5,63 de puncte. În fruntea listei se află Suedia (7,23), în timp ce Grecia a scăzut la 3,61 de puncte, aflându-se pe ultimul loc, imediat după România (3,74). Cuartetul din subsolul clasamentului mai cuprinde Bulgaria (3,78) şi Italia (4,69). „Nu putem să ne permitem o generaţie pierdută în Europa, nici din punct de vedere social şi nici economic. UE şi statele ei membre trebuie să facă eforturi deosebite pentru a îmbunătăţi şansele tinerilor”, a declarat Aart De Geus, preşedintele Fundaţiei Bertelsmann.

Şansele la educaţie sunt şi ele strâns legate de statutul social al tinerilor, reiese din acelaşi studiu al Fundaţiei Bertelsmann.

 

Găsirea unui job e foarte dificilă

 

Pe lângă scindarea între generaţii, UE se confruntă cu diferenţe mari între nord şi sud. În special ţările din sudul Europei, în care şomajul tinerilor este foarte ridicat, au nevoie urgentă de reforme. ”În aceste ţări, o grămadă de tineri calificaţi nu reuşesc să-şi găsească un loc pe piaţa muncii. Trecerea de la studiu la job nu funcţionează”, spune Daniel Schraad-Tischer, expert la Bertelsmann. 


Articole înrudite