La Paris se extinde tot mai mult în ultima vreme o nouă generaţie de restaurante gastronomice chinezeşti, unde felurile de mâncare sunt servite cu o incomparabilă fineţe, ţinând evident seama de estetică. Nici gustul nu este neglijat, dovadă fiind că restaurantul Shangri-La are o stea în ghidul Michelin, relatează madame.lefigaro.fr.
Aranjamente spectaculoase şi delicioase atrag tot mai mulţi consumatori, iar gastronomia chineză se dovedeşte foarte departe de clişeele vehiculate. Supa de câine, sosul cu glutamat sau ravioli pregătite în condiţii de igienă care lăsau de dorit au persistat multă vreme în mentalul colectiv francez.
„Doi factori importanţi au deschis calea bucătăriei chineze de calitate în Franţa”, afirmă Roxanne Rouffiac, director de comunicare şi marketing al grupului Black Code, noul proprietar al restaurantului Tong Yen, aflat în apropierea bulevardului Champs Elysees. „Gastronomia thai şi cea japoneză au ajuns în Franţa mai întâi prin Anglia şi Statele Unite care, încetul cu încetul, au pus în lumină şi alte bucătării asiatice”, adaugă ea, precizând că Alan Yau, chef de origine hongkongheză, proprietar al multor restaurante la modă din Londra, printre care Yauatcha, este fără îndoială cel care a lucrat cel mai mult la îmbunătăţirea imaginii gastronomiei chineze în Europa.
„Al doilea element important este explozia street food”, cu apariţia şi succesul banh bao, găluşte umplute carne, ceapă, ouă, ciuperci şi legume, servite calde, „care provoacă isterie la Paris de câteva luni”, mai spune Roxanne Rouffiac.
Bucătăria chineză este la fel de vastă ca şi teritoriul său. Prima distincţie apare între nord, unde mâncărurile cuprind mult grâu şi se gătesc ravioli, pâinici umplute şi tăiţei, şi sud, leagănul orezului. Unele regiuni, ca Sichuan, unde poate fi foarte frig, felurile de mâncare sunt foarte condimentate, lucru care nu se întâlneşte şi în alte zone. Unele obiceiuri sunt însă generale, cum ar fi împărţirea în comun a felurilor de mâncare, aşezate în mijlocul mesei şi fiecare servindu-se cu ce vrea şi cât vrea. La restaurantul Soluxe 59, unde mănâncă un mare număr de demnitari chinezi când vin la Paris, în mijlocul meselor rotunde se află platouri turnante care trec prin faţa tuturor mesenilor.
„Unul din aspectele atrăgătoare pentru gastronomii francezi care descoperă bucătăria chineză şi mai ales pentru femei este că hrana este foarte sănătoasă. Pregătită adesea la aburi, cuprinde multe fructe de mare, peşte, nu este prea condimentată şi nu are mereu sos, cum ne imaginăm adesea”, spune Roxanne Rouffiac.
Un alt aspect distinctiv al gastronomiei chineze îl constituie virtuţile terapeutice ale alimentelor şi asocierea lor. „La o supă de jojoba cu pere, servită iarna, apreciem gustul dulce, dar ea curăţă şi plămânii, acţiune perfectă în timpul unui guturai!”, spune chef Samuel Lee de la restaurantul Shang Palace. Când a venit la restaurant, în luna noiembrie a anului trecut, a trecut imediat în meniu pui cu ghimbir şi orez fermentat cu ilice dulci, „pentru a-i încălzi pe clienţi”.
Gastronomia chineză şi filozofia ei, strâns legate, îi cuceresc tot mai mult pe francezi. Chiar dacă felul de mâncare cu cel mai mare succes la Shang Palace este carnea de crab în carapace proprie, bucătarul, sosit recent din Wenzhou, ştie că deocamdată nu poate pregăti orice la Paris, aşa că lasă picioarele de pui pentru mai târziu.