Festivalul de gastronomie din capitala Spaniei, ajuns la cea de-a şaptea ediţie, debutează luni sub titulatura "Madrid, un oraş numai bun de mâncat" şi propune, până în 7 februarie, un amplu şi extrem de tentant program la reuşita căruia vor contribui 300 de baruri, cafenele şi restaurante, precum şi 400 de firme particulare şi instituţii de cultură.
Evenimentul este organizat de Primăria oraşului, sub egida "Madrid Fusion 2016", cel de-al XIV-lea Summit Internaţional al Gastronomiei. Acesta se desfăşoară între 25 şi 27 ianuarie şi reuneşte un mare număr de profesionişti ai domeniului: maeştri bucătari, manageri de restaurante şi ziarişti.
Acţiunile din cadrul festivalului sunt grupate în şase secţiuni: "Madridul gastronomic”, „Gastrocultura”, „Experienţe sezoriale”, „Gastro-fashion”, „Gastro-sănătate” (consacrată dietelor vegetariene şi bio) şi „Enocultura”. La acestea se va adăuga şi concursul "Sandvişul meu cu calamar".
În plin boom al publicaţiilor şi emisiunilor radio-tv consacrate artei culinare, Muzeul Prado va găzdui, la 6 februarie, o conferinţă intitulată "Istoria nebună a hranei", susţinută de autorii unui blog de profil, El Comidista, de mare succes în Spania. "Va fi o abodare în notă comică despre ce se mânca, ce mâncăm şi ce se va mânca, începând cu mamuţii din Peşterile de la Altamira (de la care poate pleca o discuţie despre paleodietă) până la compoziţiile cu natură moartă din perioada cubistă (anticipând dieta tehno-emoţională), anunţă viitorii conferenţiari.
Un alt celebru muzeu din capitala spaniolă, Thyssen-Bornemisza, a pregătit un tur printre cele mai "savuroase" opere din colecţiile sale semnate de nume sonore, cum ar fi Pablo Picasso. Vizitatorii vor putea vedea şi un portret al bucătarului fostului preşedinte american George Washington, iar la final vor fi aşteptaţi cu "tapas" inspirate din exponatele admirate anterior.
Un intinerar despre gastronomie şi oenologie în tablourile avangardiştilor este oferta Muzeului de Artă Reina Sofia.
O invitaţie greu de refuzat este o interpretare gastronomică a tabloului "Grădina deliciilor pământeşti" a celebrului pictor flamand Hieronymus Bosch, omagiat în 2016 în întreaga lume, la 500 de ani de la moartea sa. Acţiunea are loc la Centrul Cultural Conde Duque, unde Gastrofestivalul mai propune, printre altele, un concert de post-rock asezonat cu brânză, un program cu reţete muzicale şi istorice şi proiecţii de filme despre arta culinară.