Cu ocazia acestei prime întâlniri bilaterale, cei doi miniştri au apreciat că "diversele situaţii întâlnite în prezent la frontierele externe ale Uniunii Europene pledează pentru consolidarea guvernării spaţiului Schengen, că este vorba în special de un rol crescut pentru agenţia Frontex sau înfiinţarea unui sistem european de pază a frontierelor".
Alliot-Marie şi Rosenthal şi-au exprimat "convergenţa de vederi" în special în privinţa "necesităţii de a stabili, într-un cadru european, o cale ordonată pentru viitoarele extinderi ale spaţiului Schengen, cu etape clare, care să răspundă unor progrese pe teren verificabile".
Evocând situaţiile instabile din Egipt şi Tunisia după îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak şi Ben Ali, cei doi miniştri au cerut UE să "însoţească aspiraţiile legitime manifestate în favoarea reformelor democratice, economice şi sociale".
Anterior, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei franceze şi-a exprimat "solidaritatea Franţei cu Italia în faţa imigranţilor ilegali veniţi masiv din Tunisia". Acesta a subliniat rolul util pe care ar trebui să îl joace agenţia Frontex de supraveghere a frontierelor externe ale UE.
Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a criticat absenţa unei acţiuni europene concertate. El a acuzat UE că a "lăsat Italia singură" în faţa debarcării a aproximativ 5.000 de persoane în cinci zile pe insula italiană Lampedusa.
Frontex, cu sediul la Varşovia, coordonează cooperarea operaţională între statele membre, le asistă în formarea grănicerilor şi în situaţiile care necesită asistenţă tehnică. Luni, UE a anunţat că Frontex nu va fi folosită "niciodată" pentru "reprimarea persoanelor".