16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale: Republica Moldova - un proiect eşuat; Dodon a încălcat în mod repetat Constituţia
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale: Republica Moldova - un proiect eşuat; Dodon a încălcat în mod repetat Constituţia

Republica Moldova este un proiect politic eşuat şi aceasta 'se datorează', în primul rând, moldovenilor înşişi, a declarat marţi seara într-un interviu pentru Europa Liberă fostul preşedinte al Curţii Constituţionale de la Chişinău, Alexandru Tănase, indicând că preşedintele Igor Dodon a încălcat în mod repetat Constituţia, încât, în opinia sa, există suficiente premise pentru suspendarea acestuia din funcţie, dar pentru aceasta este nevoie de voinţa politică a majorităţii parlamentare. "Primii responsabili (de situaţie) sunt cetăţenii Republicii Moldova, deoarece ei sunt cei care, prin votul lor, formează puterea politică în stat", a subliniat Tănase, adăugând că, în cei 26 de ani de independenţă, Republica Moldova a fost guvernată de executive "instituite în mod legal şi democratic". În acest sens, a spus el, populaţia Republicii Moldova nu se poate compara cu cea din ţările baltice la capitolul conştiinţă naţională şi apartenenţa la spaţiul de valori europene.
"Moldovenii sunt români, vorbesc limba română, facem parte din acelaşi spaţiu cultural, valoric, etnic românesc şi nu ai cum să schimbi această realitate", a declarat Alexandru Tănase, întrebat despre polemica care continuă referitor la denumirea limbii vorbite în Republica Moldova. Deşi la 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională, a cărui preşedinte era, a decis că limba de stat în Republica Moldova este limba română, printr-o interpretare a art.13 al Constituţiei, această modificare nu a fost operată şi în textul Legii Fundamentale, aspect de care profită susţinătorii "moldovenismului", cu preşedintele Igor Dodon în frunte. Criticând absenteismul masiv la alegerile prezidenţiale de anul trecut, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale susţine că Igor Dodon a fost ales, în special, de grupurile minoritare, mult mai active în raport cu populaţia majoritară.
"Şi el se comportă ca atare; el este preşedintele găgăuzilor, al celor care sărbătoresc Ziua Victoriei de 9 mai, mai puţin preşedintele moldovenilor. Am văzut că organizează acum un concert, unde o sa cânte împreună cu preoţii 'Katiuşa' în Piaţa Marii Adunări Naţionale. N-am auzit să fi fost anunţat măcar un eveniment legat de Ziua independenţei" sărbătorită la 27 august, a declarat Tănase. Întrebat dacă Curtea Constituţională nu s-a pripit cu decizia de a se reveni la alegerea preşedintelui prin vot direct în martie 2016, ceea ce a dus la alegerea actualului preşedinte prorus Igor Dodon, Alexandru Tănase a argumentat că toate partidele, cu excepţia comuniştilor, au dorit alegeri directe.
"Cetăţenii Republicii Moldova preferă să voteze trecutul", a constatat el, adăugând că moldovenii se trezesc pe fundalul sonor al ORT (televiziunea rusă) şi al propagandei ruse. Ex-preşedintele Curţii Constituţionale afirmă că Igor Dodon a încălcat de mai multe ori Constituţia Republicii Moldova prin acţiunile sale, astfel încât, în opinia sa, există suficiente premise ca şeful statului să fie suspendat din funcţie, dar pentru acest lucru este nevoie de voinţă politică din partea majorităţii parlamentare. "Preşedintele ţării care acţionează împotriva propriului stat este un pericol iminent pentru acest stat. Preşedintele este garantul integrităţii teritoriale. Tot ceea ce face Igor Dodon este să scindeze şi mai mult societatea, în ciuda declaraţiilor sale" şi să readucă republica sub controlul Moscovei, a afirmat Tănase.
"Curtea Constituţională a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că jurământul preşedintelui Republicii Moldova nu este o simplă formalitate, ci un angajament juridic. Or, încălcarea acestui jurământ face incompatibilă persoana care a fost aleasă ca preşedinte pentru funcţia de şef al statului. Şi eu cred că Dodon a trecut demult această linie roşie prin incitări la separatism", a argumentat el.


Articole înrudite