16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Femeia care dansează cu urşii
Femeia care dansează cu urşii

Angela Merkel poate face politică în fel şi chip. Pe plan intern, ea conduce atât partidul, cât şi guvernul. O face mai degrabă din umbră, ţinându-se, o lungă perioadă, departe de subiectele controversate, numai pentru ca, la final, să iasă în faţă ca reprezentantă a părerii majoritare.
Nu mulţi sunt încântaţi de această strategie. Pe scena politică internaţională, Merkel are mai degrabă imaginea unei doamne de fier, dominatoare, care a obligat Europa la disciplină financiară şi a transformat "motorul franco-german" al UE într-un tren berlinez cu vagoane franţuzeşti. Tot Merkel a decis să încalce un tabu german, livrând arme kurzilor care luptă împotriva grupării "Statul Islamic". Iar acum, mai nou, i se opune lui Putin. Asta se numeşte politică fermă!
Pentru al patrulea an consecutiv, publicaţia americană Forbes a ales-o pe Angela Merkel drept cea mai influentă femeie politician din lume. La bărbaţi, câştigătorul este şi el cunoscut: Vladimir Putin. Fragilă, deja, încă înainte de începerea crizei ucrainene, relaţia dintre cei doi lideri este acum pur şi simplu distrusă. Merkel nu poate trece defel peste atitudinea de macho a lui Putin.
Cauza avarierii relaţiilor ruso-germane este clară. "Rusia a încălcat dreptul internaţional", spune Merkel. Din acest motiv, e musai ca Moscova să fie pedepsită cu sancţiuni aspre. Urmările măsurilor punitive ale occidentalilor se răsfrâng mai ales asupra rublei. Simultan, preţul petrolului scade masiv. Putin nu vrea să renunţe la ceea ce deja a obţinut, iar Merkel nu vrea să-l lase să scape. La Brisbane, în cadrul summit-ului G20, atenţia principală s-a îndreptat spre ruşi şi germani. Strategia Angelei Merkel este simplă: abordează ferm lucrurile şi vorbeşte mult.
După momentul anexării Crimeei, au existat nu mai puţin de 35 de contre verbale între Merkel şi Putin. Mai exact, Putin a avut mereu ceva să-i spună lui Merkel, o femeie care se bucură de mult respect în Rusia. Femeile puternice, în general, sunt respectate la Moscova, un fapt cunoscut, cu rădăcini în era sovietică.
Merkel îşi poate permite să combine critica aspră cu ajutorul. Rusia are nevoie de cancelară şi de germani. Moscova detestă americanii şi Uniunea Europeană ca instituţie. În schimb, Germania este apreciată, iar Merkel este cel mai important partener occidental de dialog al Rusiei. Ea influenţează politica UE faţă de Rusia, iar Moscova nici nu vrea să stea de vorbă cu altcineva.
Să ne reamintim de tensiunile apărute în contextul Tratatului de Asociere la UE semnat de Ucraina. Cine a avut ultimul cuvânt în Europa? Merkel. Astfel, Moscova are la dispoziţie 12 luni pentru a preciza clar în ce fel este dezavantajată Rusia de semnarea acestui acord. Mai mult, cancelara germană nu a exlus nici o eventuală cooperare între Uniunea Eurasiatică şi Uniunea Europeană, fără însă a slăbi strânsoarea sancţiunilor.
Peninsula Crimeea şi teritoriile ocupate din estul Ucrainei nu vor mai fi date înapoi Ucrainei. Însă robinetul cu sancţiuni protejează Ucraina de lăcomia teritorială a Rusiei. Cel puţin acesta pare să fie calculul Angelei Merkel, în contextul în care se vorbeşte tot mai des despre Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud. Oricât ar derapa Rusia în încercarea de a-şi apăra interesele pe care le are în Europa, UE are în Angela Merkel un politician pragmatic, în stare să îi ţină piept lui Putin.
Se pare că şefa guvernului federal se pregăteşte de un conflict de durată cu Moscova.


Articole înrudite