Bijutierii europeni cer protejarea companiei producătoare de diamante ALROSA de sancţiunile economice. Dacă Rusia va sista exportul de diamante, şocul economic va fi major. Experţii ruşi consideră motivate temerile europenilor.
Ieşirea de pe piaţa europeană a celui mai mare producător rus de diamante - compania ALROSA - îngrijorează comunitatea de bijutieri din Antwerp. Acest oraş belgian este considerat centrul industriei diamantelor din Europa. ALROSA livrează anual în Antwerp diamante şi materie primă. Aceste livrări asigură activitatea a 1.500 de companii de bijuterii, al cărui rulaj economic anual este estimat la peste 50 de miliarde de dolari.
Bijutierii europeni au început să se îngrijoreze după ce preşedintele SUA, Barack Obama, a extins sfera sancţiunilor economice antiruseşti. El a extins restricţiile nu numai asupra politicienilor, care, după părerea lui, sunt vinovaţi de criza din Ucraina, ci şi asupra companiilor mari producătoare. 44% din ALROSA aparţine statutului rus, fapt care poate duce la includerea companiei pe lista neagră, consideră Serghei Goriainov, expert la agenţia Rough and Polished.
Încetarea furnizării de diamante în Europa nu va influenţa doar companiile locale de diamante, ci va duce şi la pierderea locurilor de muncă şi a unui venit substanţial pentru economia Belgiei. Pentru compania, care anul trecut a extras diamante de aproape 37 milioane de carate şi care este cel mai mare furnizor de diamante din lume, pierderile vor fi minime. ALROSA este gata să intre pe pieţe noi. „Noi vom găsi unde să vindem. Se înregistrează cereri din Răsărit şi Sud. În prezent, cei mai mari consumatori de diamante sunt India, Israel, China, Asia de Sud-Est”, menţionează Ararat Evoian, vicepreşedintele Uniunii Ruseşti a Bijutierilor.
Experţii atrag atenţia asupra încă unui fapt. În octombrie anul trecut, compania a intrat în IPO. S-au vândut 16% din acţiunile companiei. Peste 60% din ele au fost cumpărate de SUA, iar în jur de 24% de Europa. Potrivit specialiştilor ruşi, acest lucru va ajuta ALROSA să evite sancţiunile. Cel mai probabil, autorităţile americane şi europene vor evita sancţiunile împotriva companiilor în care cetăţenii lor deţin acţiuni.