Europa trebuie să uite de iluzia că va beneficia pe viitor de energie ieftină, în schimb trebuie să-şi întărească instituţiile şi să se poziţioneze foarte bine la capitolul inovaţie pentru a atrage investiţii, a declarat, marţi, Christoph Frei, secretarul general al Consiliului Mondial al Energiei (CME), prezent la Bucureşti la Forumul Energetic European FOREN 2014.
„Ceea ce a coborât preţul energiei pe piaţa din Statele Unite a fost evoluţia «shale». Apropo, nu a fost vorba de shale gas (gaze de şist — n.r.), ci de shale oil (petrol de şist — n.r.), ceea ce a dus apoi la scăderea preţurilor la gaze”, a spus Frei.
El a arătat că fiecare regiune a lumii are particularităţi diferite, iar, în cazul Europei, nu poate fi vorba de energie şi forţă de muncă ieftine.
„Dacă ne uităm la regiuni, există situaţii foarte diferite. Asia are forţă de muncă ieftină, spre exemplu, America de Nord are energie ieftină, Irakul are energie ieftină, Australia la fel, însă Europa nu are energie ieftină. Dacă nu avem energie ieftină şi forţă de muncă ieftină, atunci este nevoie de instituţii puternice şi de stabilitate politică pentru a putea atrage capitalul. La fel, avem nevoie de tehnologie şi inovaţie. La acest capitol, Europa se poate poziţiona foarte bine. Deci uitaţi de iluzia că Europa va avea energie ieftină, acest lucru nu se va întâmpla. Europa trebuie să aibă instituţii puternice şi trebuie să crească pe partea de inovaţie”, a explicat secretarul general al CME.
Potrivit acestuia, România se poziţionează foarte bine pe harta energetică a Europei, însă trebuie să mai lucreze pentru îmbunătăţirea climatului investiţional.
'România are foarte multe resurse, este al patrulea producător de gaze din UE, aveţi perspective îmbucurătoare pentru rezervele de gaze neconvenţionale, dar mai sunt lucruri de rezolvat. Dar este important să atrageţi investiţii, iar aici contează cât sunteţi de echilibraţi. Din punctul de vedere al securităţii energetice, România este pe locul 9 din 129 de ţări, ceea ce este extraordinar. Însă, la climatul investiţional, România este pe locul 70, ceea ce arată că trebuie să îmbunătăţiţi climatul, să lucraţi pe partea internă. Riscul politic contează în proporţie de 80% în deciziile de investiţie ale unei companii, astfel că echilibrul este foarte important', a completat Frei.
Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) organizează la Bucureşti, în perioada 22-27 iunie 2014, Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est-FOREN 2014, cu tema „Energia pentru mâine: de la viziune la realitate”. La eveniment participă peste 600 specialişti din 15 ţări, lideri în domeniul energiei, reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale şi locale, factori de decizie din ţară şi din străinătate, reprezentaţi ai mediului academic şi universitar, dezvoltatori şi investitori.